Hlavní obsah

Konec klobás na stadionu, anglický fotbalový klub přešel na veganství a stal se inspirací

Fotbalový klub z Anglie přešel na veganskou stravu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Anglický fotbal má jedno prvenství. Tým Forest Green Rovers ze čtvrté nejvyšší soutěže je prvním profesionálním klubem, který za sebou nenechává žádnou uhlíkovou stopu a stravuje se vegansky.

Článek

Veganství a šetrný způsob života jsou fenomény současné doby. A pomalu začínají pronikat do více sfér lidského života. Postupně se začíná zapracovávat i do světa jindy poměrně konzervativního fotbalu a ještě konzervativnější Anglie.

Forest Green Rovers, tým ze čtvrté nejvyšší anglické soutěže, je oficiálně prvním profesionálním klubem, který za sebou zanechává nulovou uhlíkovou stopu. Tento fakt dokonce certifikátem potvrdila i OSN. Tým z Nailsworthu se podepsal pod iniciativu OSN. Ta volá po snaze o nulovou produkci emisí.

Střechu stadionu zdobí solární panely. Díky nim klub získá až 20 procent potřebné elektrické energie.

„Z panelů získáváme 20 procent elektřiny, kterou potřebujeme. Zbytek máme z větrných elektráren, které jsou po celé zemi. Co se týče dopravy, tak máme elektrododávku, využíváme elektormobily. U stadionu máme nabíjecí stanice pro naše fanoušky. Takže když přijedou na zápas, nabijí si auto a pak můžou zase odjet,” popsal předseda představenstva Forest Green Rovers Dale Vince.

Kvůli novému modelu fungování klubu se musel změnit způsob, jakým se zahradníci starají o trávník. Jeho délku korigují elektrické sekačky. Na hnojení používají správci hřiště pouze rostlinné přípravky.

Klub přešel na veganskou stravu

Největší změnou, která se dotkla i fanoušků a týmu, je stravování. Celý klub je veganský a dbá na zdravou stravu. Fanoušci při zápasech tak můžou zapomenout na klobásy, ale i smažené hranolky. Místo toho si můžou vybrat z pestré nabídky veganské stravy. To stejné platí pro hráčský kádr a realizační tým, tedy alespoň pokud jsou v práci. Na všech společných akcích se tým stravuje čistě vegansky. Ačkoliv z toho měli někteří hráči obavy, nakonec jsou spokojení.

„Když se bavím s hráči jiných týmů, tak se nás vždycky ptají na veganství. Z toho, co jsem zatím viděl a ochutnal, tak to bylo všechno skvělé. Myslím si, že to má na klub pozitivní dopad,“ popsal obránce Joseph Mills.

Osvěta Rovers pokračuje i mimo fotbalový svět. Klub ve spolupráci s kuchaři představil veganský jídelníček pro školy. Má mnoho variant, děti si mohou pochutnat i na zeleninových koulích a burgerech. Vše je veganské, bez alergenů a nic není smažené. Podle mluvčího klubu je o jídelní plán veliký zájem. V budoucnu by mohl být zařazen do více než osmi tisíc škol napříč Velkou Británií.

Forest Green Rovers je poměrně malým klubem na mapě fotbalového světa. Stát se šetrnějšími k životnímu prostředí mají ale v plánu i daleko větší kluby - Real Madrid a Manchester United.

„Vím, že o tom uvažují. Ještě to ale neudělaly a důvodem je asi trochu strach. Představit veganské menu sportovnímu klubu může být trošku náročné. Ale já si nemyslím, že by to měla být velká překážka. Jejich obavou je, že jim přestane na zápasy chodit tolik lidí. Ta myšlenka se dá očekávat, i my se setkali s názorem, že nám ubydou fanoušci. Ale ve skutečnosti se stal úplný opak. Máme čtyřikrát větší návštěvnost a naše jídlo je velmi populární,” přiznal předseda Vince.

Reklama

Doporučované