Hlavní obsah

Konec kojeneckých ústavů a více peněz pro Klokánky schválil i Senát

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Navýšení finanční odměny pro profesionální pěstouny, více peněz ústavům pro děti vyžadující okamžitou pomoc a postupné rušení kojeneckých ústavů schválili ve čtvrtek senátoři.

Článek

Soubor zásadních změn v tom, jak se v Česku bude pečovat o nezaopatřené děti, dostal zelenou i v Senátu. Hlasovalo pro něj 51 ze 76 přítomných senátorů. Pokud novelu podpisem stvrdí i prezident Miloš Zeman, od příštího roku budeme rozlišovat profesionální a příbuzenské pěstouny. Jejich odměny se navážou na minimální mzdu, případně u příbuzenských pěstounů na životní minimum.

Více peněz dostanou také zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči, známější spíše jako „Klokánky“. Místo současných 22 800 korun měsíčně za obsazené lůžko, což už nestačí na pokrytí nákladů, dostanou částku 36 tisíc korun měsíčně.

Postupně bude díky novele také docházet k utlumování kojeneckých ústavů. „Od roku 2025 budou moci být děti mladší tří let v péči pouze fyzické osoby. Kojenecké ústavy zůstanou jen pro děti s handicapy,“ vysvětlovala Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, v Senátu nejdiskutovanější změnu a sama tuto část označila za nejspornější.

To připustila i senátorka a zpravodajka zákona v Ústavně právním výboru Anna Hubáčková. „Vedli jsme nezvykle dlouhou debatu,“ řekla k diskusi ohledně konce kojeneckých ústavů.

„Ten zákon opravdu přináší to nejlepší, co potřebujeme,“ shrnul svůj názor senátor Tomáš Goláň a podtrhl, že zrušení kojeneckých ústavů se aktuálně týká 228 dětí z celé České republiky.

Novela přináší i reálný pokles státní podpory pro četnou skupinu pěstounů prarodičů, která namísto současných 12 tisíc korun hrubého (zhruba 8 880 korun čistého) klesne na 6 948 korun čistého, jak upozornily Seznam Zprávy.

„Zaznamenala jsem také různé obavy, že příbuzní, kteří mají v péči vnuka nebo vnučku, zůstanou bez pomoci. Tak to ale není. Odměna bude nezdaněná a bude náležet všem příbuzným pěstounům. I nadále jim budou náležet všechny ostatní pěstounské dávky,“ zmínila ministryně Maláčová.

Reklama

Doporučované