Hlavní obsah

Home Credit se spojil s Univerzitou Karlovou, sinologové se bojí zásahu do své práce

Foto: twitter.com/PPFGroup

Omezí nový partner Univerzity Karlovy kritické hlasy? To nehrozí, namítá rektor UK Tomáš Zima (na snímku vlevo). Napravo spoluvlastník PPF Jiří Šmejc.

Reklama

Společnost Petra Kellnera odmítá, že by za novým partnerstvím s Univerzitou Karlovou bylo něco jiného než snaha podpořit vzdělání. Odborníci z katedry sinologie jsou však znepokojeni.

Článek

Univerzita Karlova má nového, a podle některých hlasů také velmi nečekaného partnera. Jde o nebankovní společnost Home Credit z finanční skupiny Petra Kellnera PPF. Škola se s ní spojila na tři roky.

„Univerzita tím posiluje spolupráci se soukromým sektorem, která je důležitá pro financování řady výzkumných a vědeckých projektů či zajišťování mezinárodních akcí,” stojí v tiskové zprávě vysoké školy.

Se soukromým sektorem spolupracuje dlouhodobě a například jejím generálním partnerem je Česká spořitelna.

Před novým partnerem však varují odborníci z projektu Sinopsis. Jde o platformu, která částečně spadá pod Filozofickou fakultu UK a věnuje se aktuální situaci v Číně. Právě tam Home Credit už mnoho let operuje, přičemž Sinopsis v minulosti upozornila na některé problémy, které společnost v zemi má. Nedávno například platforma zmonitorovala stížnosti z tamních médií namířené právě proti poskytovateli půjček. Teď se lidé ze Sinopsis obávají, že nový partner školy může negativně ovlivnit jejich práci.

Problém má hlavně s jedním bodem smlouvy o spolupráci, který říká, že obě strany nesmí vzájemně poškozovat svá dobrá jména.

Sinologové za formulací vidí snahu o umlčení kritiky vůči Home Creditu. Očekávají proto, že se věc bude řešit na půdě akademického senátu univerzity.

„Home Credit sice už v minulosti nejen naší univerzitě dary dával, ale tahle spolupráce je nevídaná. I v tom, že chce univerzita společnost označit za hlavního partnera,” řekl Seznamu expert Sinopsis Filip Jirouš.

Problém nevidí jen v morální stránce podnikání společnosti v oblasti spotřebitelských úvěrů. Ale i v tom, že je PPF a potažmo Home Credit napojen na vysokou politiku.

„Je to velký byznys, který má blízko k čínské komunistické straně. A už v minulosti jsme viděli signály, že se přes tuto firmu a její struktury snaží ovlivňovat dění v republice,” míní Jirouš. Zároveň upozornil, že PPF už dříve kvůli kritickým textům projekt Sinopsis obvinila, že zneužívá akademických svobod.

Zbytečná paranoia?

Že by byl umlčen kritický hlas sinologů, kategorický odmítá rektor UK Tomáš Zima. Obavy jsou podle něj naprosto neopodstatněné. „Samozřejmě, že se kolegové mohou na základě faktů kriticky vyjadřovat, jak je to v akademickém prostředí běžné. A to nejen k Home Creditu,” sdělil.

Také Home Credit veškerá podezření z postranních úmyslů odvrací. „Opravdu nemusejí mít obavu. Ta smlouva je přesná v tom, co se snažíme dělat a proč to děláme. Nechápu, proč by se měli něčeho bát. Jsou paranoidní. Určitě si nekupujeme univerzitu a ani nic, co by se dalo nazvat akademickými svobodami,” vzkázal mluvčí nebankovní společnosti Milan Tománek.

„Ale vyhrazujeme si právo, bez ohledu na existenci smlouvy, poukazovat na chyby. Tedy na to, co Sinopsis ve svých rešerších dělá, na nedokonalost zdrojování. A že se pasují do role novinářů, ačkoliv metody té práce nemají ani náhodou v malíčku,” dodal.

Podle rektora Masarykovy univerzity v Brně Martina Bareše zatím není v Česku uzavírání partnerství škol se soukromými firmami tak běžné jako v zahraničí, nejde ale o nic neobvyklého.

„Ale je třeba klást důraz na výběr. Společnosti vybíráme podle toho, co nám nabízejí a jaká je tam přidaná hodnota,” dodal Bareš.

Reklama

Doporučované