Hlavní obsah

Konec mlžení. Izrael zveřejnil video náletu na íránské cíle v Sýrii

Oznámení přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil raketu nad Golanskými výšinami.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

Izraelská armáda oznámila, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii. V prohlášení zároveň varovala syrskou vládu, aby neútočila na izraelské území.

Článek

Oznámení přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil raketu nad Golanskými výšinami. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při izraelských úderech bylo zabito 11 osob. Šéf íránského letectva Azíz Násirzádí dnes prohlásil, že Írán se už nemůže dočkat boje s Izraelem a jeho zničení. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že akty agrese Izrael neponechá bez odpovědi.

Tři izraelské noční útoky v Sýrii si vyžádaly životy čtyř syrských vojáků, dalších šest bylo zraněno. Poškodily také mezinárodní letiště v Damašku, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii. Syrská protivzdušná obrana podle tohoto zdroje zničila více než 30 střel a řízených bomb. Organizace SOHR tvrdí, že izraelské údery zabily 11 lidí.

„Zahájili jsme ostřelování íránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,“ uvedla v noci na dnešek izraelská armáda na Twitteru.

Syrská agentura SANA informovala, že syrské jednotky sestřelily několik nepřátelských střel v okolí Damašku.

Izraelská armáda později oznámila, že mezi íránské cíle, které její letouny v Sýrii zasáhly, patří mimo jiné muniční sklady, objekt zpravodajských služeb a vojenský výcvikový tábor. Tímto oznámením podle agentury AP Izrael patrně ukončil několikaletou nejednoznačnou politiku vůči aktivitám v sousední Sýrii.

Izrael teprve nedávno přiznal, že v posledních letech provedl stovky úderů v Sýrii, ale nekomentoval je z obavy o vyvolání reakce a zatažení do občanské války v sousední zemi. Poslední útok už po několika hodinách komentoval také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten dnes potvrdil, že Izrael „rozdrtil“ íránské objekty v reakci na raketový útok a nebude váhat s další odpovědí.

„Nepřipustíme, aby takové akty agrese zůstaly bez odpovědi, zatímco Írán se pokouší etablovat se vojensky v Sýrii, a vzhledem k výslovným prohlášením Íránu, že zamýšlí zničit Izrael,“ uvedl Netanjahu. „Kdokoli se nám pokusí ublížit, my ublížíme jemu. Kdokoli nám bude vyhrožovat zničením, ponese plnou odpovědnost,“ dodal izraelský premiér.

Izrael v předchozích letech provedl stovky náletů na syrské území, které mířily na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území.

Ostrým slovním výpadem proti Izraeli se dnes prezentoval šéf íránských vzdušných sil Azíz Násirzádí. „Mladí lidé v letectvu jsou plně připraveni a nemohou se dočkat, až se střetnou se sionistickým režimem a vymažou ho ze Země,“ citoval Násirzádího web klubu mladých íránských novinářů, na který dohlíží státní televize.

K nedělnímu vzájemnému ostřelování se vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl ten den na návštěvě v Čadu. „Máme stálou politikou ničit íránské cíle v Sýrii i každého, kdo se nám snaží ublížit. Tato politika se nemění, ať jsem v Izraeli, nebo na historické návštěvě v Čadu,“ uvedl Netanjahu, který v neděli oznámil obnovení diplomatických vztahů s touto africkou zemí po téměř půlstoletí.

Izraelská armáda sdělila, že dnes zůstane uzavřen lyžařský areál na hoře Hermon. Ta leží na hranicích mezi Sýrií a Izraelem v oblasti Golanských výšin, jejichž dvě třetiny okupuje Izrael. Izraelci je obsadili během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973; roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektovali. Východ Golanských výšin je syrský a na části z nich je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN (UNDOF).

Reklama

Doporučované