Hlavní obsah

Prezident Morales utekl z Bolívie a zanechal ji v chaosu. Zemi spasí až nové volby

Foto: ČTK

Nedělní oslavy demise Eva Moralese v ulicích hlavního města La Paz.

Reklama

V Bolívii po včerejší rezignaci Eva Moralese prakticky nemá kdo vládnout. K demisi prezidenta se přidali všichni ústavní činitelé a další rezignace přibývají. Morales rezignoval poté, co ho k tomu po třech týdnech protestů vyzvala armáda. V hlavním městě La Paz ale v noci na pondělí vypukly další nepokoje, které rozpoutali Moralesovi příznivci. Kam až sahají kořeny krize a jak z ní ven?

Článek

Při protestech, které předcházely rezignaci, zahynuli nejméně čtyři lidé a 400 se jich zranilo. Odpůrci prezidenta a vůdce strany Hnutí za socialismus (MAS) se v ulicích střetávali s jeho stoupenci i policií. Protesty vyvolaly pochybnosti kolem výsledků voleb, které Morales vyhrál v prvním kole výsledkem 10 % hlasů. Opozice je považuje za zmanipulované a upozorňuje na 24hodinový výpadek ve zveřejňování průběžných výsledků.

Problematická už ale byla samotná Moralesova kandidatura. Té totiž předcházela změna ústavy, a to v přímém rozporu s referendem. Ve volbách se ucházel už o svůj čtvrtý mandát v řadě.

Rychlý spád

Přestože Morales má podporu části bolivijské veřejnosti, je patrné, že se necítil silný ve své pozici. Seznamu to řekl odborník na Latinskou Ameriku Martin Rey. „To, na co například ve Venezuele stále čekají, se v Bolívii stalo během několika málo dní. Morales nejprve vyzval k dialogu, poté vyhlásil nové volby a za pár hodin odstoupil,“ popsal Rey „rychlý spád“ Moralesovy demise.

Moralesovi chyběla především opora v bezpečnostních složkách. Zády se k němu otočila nejprve policie a poté i armáda. Ta ho k demisi sama vyzvala a on výzvu bez prodlení vyslyšel.

Nové nepokoje

V noci na pondělí v metropoli La Paz vzplály ohně. Hořely autobusy i domy opozičníků a známých osobností. Maskovaní demonstranti údajně ozbrojení dynamitem dokonce obsadili venezuelskou ambasádu. Nová vlna nepokojů je připisována táboru příznivců odstoupivšího prezidenta, kteří situaci stejně jako on prezentují jako puč řízený opozicí.

Podle Reye je v Bolívii „nepopíratelně mnoho Moralesových příznivců“, nedělní požáry ale připisuje spíše menším skupinám těch „opravdu radikálních a násilných“, kteří jsou v menšině. Většina lidí v ulicích podle Reye rezignaci slavila.

Kdo je Morales

„Eva Moralese nelze hodnotit vyloženě negativně, ty negativní rysy tam ale jsou a vypluly na povrch zejména v poslední době,“ popsal Rey prezidenta, který Bolívii vládl od roku 2006 a je vnímán jako první indiánský prezident.

Přízeň lidí si Morales získal především sociálními programy, zlepšením práv původního obyvatelstva a jeho vzděláváním. V době své vlády byl kritizován především za svou zahraniční politiku vstřícnou k venezuelské vládě nebo Kubě.

Předmětem kritiky byl i způsob, jakým si získával voliče. Například jeho rozdělování společnosti, které v posledních dnech došlo tak daleko, že vyzýval lidi z vesnic k tomu, aby zablokovali cesty do měst s cílem ukázat, že města nevydrží bez potravin. Kvůli své štědré sociální politice byl často kritizován i za to, že si jen kupuje hlasy chudých a neřeší podstatu sociálních problémů.

Co bude dál?

Morales se podle některých médií nejprve uchýlil do regionu Cochabamba, který je považován za baštu jeho příznivců. Spekulovalo se i o jeho možném útěku ze země. V noci na úterý pak Morales na Twitteru oznámil, že letecky míří do mexického azylu. Jeho únik z Bolívie potvrdilo mexické ministerstvo zahraničí. Morales občanům vzkázal, že ho odjezd mrzí, ale vrátí se prý s větší silou a energií.

Do čela vlády by se v Bolívii po řadě rezignací vládních činitelů mohla posunout druhá místopředsedkyně senátu Jeanine Áňezová. Ta novinářům řekla, že je připravena zemi dočasně vést do dalších voleb.

Násilnosti a nepokoje podle Reye ještě mohou přijít, pokud ale nedojde k rozpadu v bezpečnostních složkách, měla by se situace spíše uklidnit. „Nepokoje budou opadávat přímo úměrně s tím, kdy bude znám jasný plán a datum voleb,“ uzavřel Rey.

Reklama

Související témata:

Doporučované