Hlavní obsah

Konec nadějí. Záchranáři našli na dně moře vrak letadla, kterým cestoval ztracený fotbalista. Viděli i jednu oběť

Foto: https://twitter.com/EmilianoSala1

Konec nadějí. Záchranáři našli letadlo, kterým cestoval argentinský fotbalista.

Reklama

Záchranáři v neděli objevili na dně moře vrak malého letadla, kterým po přestupu z Nantes do Cardiffu cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala. Letoun se ztratil před dvěma týdny nad Lamanšským průlivem, záchranáři na dně viděli i tělo jedné ze dvou obětí.

Článek

Úřad pro vyšetřování leteckých nehod dnes potvrdil, že záchranáři v neděli objevili na dně moře trosky malého letadla Piper Malibu. A v nich zahlédli i tělo jedné z obětí. Na palubě stroje byl před čtrnácti dny spolu s pilotem argentinský fotbalista Emiliano Sala, který se po rekordním přestupu za 15 milionů liber přesouval z Nantes do Cardiffu, hrajícího anglickou Premier League.

Letadlo zmizelo z radarů za dosud neobjasněných okolností před dvěma týdny. Šance, že by oba muži přežili, byly minimální. Už ve středu totiž byly objeveny kusy polstrování ze sedaček.

Pátrání po fotbalovém útočníkovi a pilotovi záchranáři přerušili po čtyřadvaceti hodinách s tím, že je šance na přežití minimální. Obnoveno bylo až tuto neděli díky veřejným sbírkám, do kterých se zapojili i profesionální fotbalisté. Dohromady dali částku přesahující 300 tisíc eur.

Trosky na dně lokalizovala soukromá loď. Podle televize Sky Sports už byly o nalezení trosek informovány i rodiny obou obětí. Záchranáři nyní zvažují, jak budou postupovat dál.

„Už po hodině hledání jsme objevili trosky letadla na mořském dně v hloubce přibližně 63 metrů,“ řekl oceánograf a námořník David Mears. Poté záchranáři k vraku vyslali ponorku s kamerami. Záběry ze dna potvrdily, že jde o ztracené letadlo. Navíc na nich bylo vidět i tělo jedné z obětí.

„Viděli jsme registrační číslo letadla. A nejvíce nás překvapilo, že většina letadla je na jednom místě. Očekávali jsme, že budou trosky rozesety po dně,“ dodal záchranář. Snímky vraku letounu na dně moře se okamžitě objevily i na internetu.

Letadlo se zřítilo do moře kvůli zatím neznámým příčínám. Podle dostupných informací let ale od samotného začátku doprovázely problémy. Svědčí o tom i zprávy, které svým přátelům přímo z paluby stroje stihl krátce před pádem Sala rozeslat přes aplikaci WhatsApp.

„Byl jsem v Nantes vyřizovat nějaké věci a teď sedím v letadle, které vypadá, že se za chvíli rozpadne na kousky. Letím do Cardiffu, šílenost, a zítra už se do toho dáme. Budu trénovat s novým týmem. Kdybyste o mně nic neslyšeli příští hodinu a půl, nevím, jestli nebude potřeba, aby mě někdo vyrazil hledat. Začíná mě to děsit,” hlásil ve španělštině, zatímco v pozadí bylo slyšet burácení motoru.

Podle informací britských médií se pilotovi stroje podařilo vzlétnout až napočtvrté. Nad kanálem pak stroj ztratil spojení s pevninou a to se již nepodařilo obnovit.

Osmadvacetiletý fotbalista přestupoval do Cardiffu z Nantes za částku 15 milionů eur, měl být nejdražší posilou v historii velšského klubu. V Nantes patřil mezi nejlepší útočníky francouzské ligy. Na podzim nastřílel v devatenácti ligových zápasech dvanáct branek.

Reklama

Související témata:

Doporučované