Hlavní obsah

Byli jsme naivní, přiznal Vojtěch. Koronavirová nákaza v Česku překonala vrchol

Foto: Seznam Zprávy

Ministr Vojtěch přiznal, že první vlna koronaviru ani neskončila. Naopak teď znovu míří k vrcholu.

Reklama

1854. Tolik přibylo nových odhalených případů nákazy koronavirem v Česku za prvních pět dní tohoto týdne. Průměrné hodnoty nakažených překonávají březnová data, která byla dosud prezentována jako vrchol epidemie.

Článek

Od prvního nakaženého novým typem koronaviru v České republice uběhlo půl roku. A zatímco na jaře mnoho lidí i odborníků předpovídalo, že koronavirus se s příchodem léta přestane šířit a maximálně se vrátí na podzim, opak je pravdou. Tento týden má již nyní nakročeno k tomu, aby za něj přibylo nejvíce pozitivně testovaných, kolik u nás kdy hygienici evidovali.

„Původně jsme si mysleli, dnes už mohu říct - naivně, že přes léto virus poleví, že se nebude tak šířit, možná se změnou počasí. Ale vidíme reálně na datech, že žádná pauza nebyla. Jen pokles daný protiepidemickými opatřeními, byť poměrně krátký,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Tomu odpovídá i postupně se zvyšující denní průměr nových případů. Nezáleží ani na tom, jestli je průměr měsíční, nebo týdenní. Statisticky za den přibude přes 300 nakažených denně v případě týdenního ukazatele, u měsíčního pak hodnota přesahuje 250 případů.

Tolik pozitivně testovaných nepřibývalo ani v březnu, kdy se předpokládalo, že nákaza je v České republice na vrcholu. Do konce týdne tak zbývá přidat dva dny, které, pokud budou mít v součtu přes 55 nakažených, posunou uplynulých sedm dní na pomyslné první místo v týdenním přírůstku. Opět z pohledu čísel: Aby se tak nestalo, musela by víkendová čísla být až rekordně nízká. Průměrně totiž v Česku přibývalo alespoň 50 případů denně.

Velký podíl ve vysokých hodnotách má zejména Praha. Tu dokonce v pátek označilo Ministerstvo zdravotnictví na svém semaforu, ukazujícím rizikové oblasti země, oranžovou barvou. To znamená, že podle hygieniků dochází v hlavním městě ke komunitnímu přenosu.

V Praze je také největší koncentrace nemocných vztaženo k celkové populaci oblasti. Na 100 tisíc obyvatel vychází 111 nakažených, na Uherskohradišťsku, které je v této statistice druhé, je na stejný počet obyvatel nakažených 93. V hlavním městě je navíc pro zásadnější posun v této statistice potřeba výrazně více nakažených. V absolutních číslech je tak v hlavním městě podle údajů ministerstva 1461 aktuálně nemocných.

Reklama

Doporučované