Hlavní obsah

Konec nepřesným průzkumům. Predikujeme výsledky voleb pomocí karet a hvězd

Reportáž Dolejší na křižovatce je pravidelnou součástí satirické show Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

„Když jde o výsledky voleb, je načase ukročit stranou a nepřemýšlet tak konvenčně,“ uznává reportér Šťastného pondělí Václav Dolejší.

Článek

„Těsně před volbami dochází k dynamice, která je nepředvídatelná,“ odpovídá vyhýbavě na přímou otázku, kdo vyhraje volby, šéf agentury Median Přemysl Čech. Jiný odborník na předpovídání výsledků voleb, Jindřich Šídlo, se odmítl vyjádřit úplně.

Konvenční metody odhadu výsledků voleb opakovaně selhávaly. Průzkumy několik týdnů před volbami se pletly o mnoho procent, o přesnosti predikcí komentátorů ani nemluvě. Možná, že je načase zkusit něco jiného.

„Každý politik má svou čarodějnici nebo kartářku,“ odtuší nevzrušeně prodavačka v obchodě s magickým zbožím, kam jsme si přišli pro radu. A ukazuje nám na kameru jednu z velmi podrobných metod pro predikci toho, jak volby dopadnou.

Ale karty a voodoo kostičky nejsou jedinou podobnou technikou. Numerologům stačí vědět několik letopočtů a jsou schopni vám říct, kdo s kým uzavře koalici.

Také hvězdy mají moc, kterou žádná výzkumná agentura zatím nebyla s to využít. „Slunce je přesně spojené s Marsem ve znamení vah,“ konstatuje jeden z nejznámějších českých astrologů Antonín Baudyš, „letošní volby vypadají poměrně dramaticky,“ říká v exkluzivní analýze pro Šťastné pondělí.

A když nevyjde ani tohle? Zápasy mistrovství světa odhadovala vždycky talentovaná zvířata přesněji než sázkové kanceláře. A tak i my jsme se rozhodli zkusit našeho redakčního psa. A jak dopadlo? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované