Hlavní obsah

300 policistů zatarasí okres. „Beru to jako záchrannou brzdu,“ říká hejtman

Foto: Profimedia.cz

Karlovarský kraj, konkrétně vytíženou chebskou nemocnici, navštívil na začátku týdne i ministr Blatný. Na snímku s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem.

Reklama

Článek

Podobnou situaci jako Uničov a Litovel na jaře zažijí od zítřka okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Vláda dopoledne rozhodla o jejich uzavření. Rozhodla správně? Odpovídal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Zatímco ve zbytku republiky se občané potýkají s omezením pohybu jen v nočních hodinách, v Chebu, Sokolově a Trutnově nebudou moci lidé, kteří tam bydlí, až na výjimky okres opouštět a jiní do něj nebudou moci přijet. A to od páteční půlnoci. Tamní obyvatelé se navíc neobejdou v MHD nebo na veřejných místech bez respirátoru nebo chirurgické roušky.

„Beru to jako záchrannou brzdu, neberu to jako úplnou uzávěru okresu,“ okomentoval rozhodnutí v pořadu Ptám se já hejtman Karlovarského kraje, kam dva z okresů spadají.

O možnosti omezení pohybu do a vně okresů prý věděl předem od hygieničky Jarmily Rážové a připravil na něj i starosty. Brání se tedy tvrzení některých z nich, že se o uzavírce dozvěděli až z médií.

Kulhánek také odmítá, že by vedení kraje současnou situaci podcenilo: „Mám naprosto čisté svědomí, vynaložil jsem maximální úsilí,“ dodal.

Vjezd do okresů bude podle Kulhánka hlídat asi 300 policistů na 44 stanovištích. U osob, které se neprokážou například nájemní smlouvou či potvrzením od zaměstnavatele, prý budou muset strážníci spoléhat na čestnost. Například v případě, že do okresu přicestují obstarat důležité potřeby svých příbuzných.

Hejtman za hnutí STAN se ohrazuje proti postoji hnutí, které odmítá prodloužení nouzového stavu. Právě o něm dnes jedná Sněmovna. Podle Kulhánka může znamenat konec nouzového stavu pro udržení opatření v kraji významný problém a padlo by s ním i samotné nařízení vlády týkající se uzavírky okresů.

Kraje by následně mohly vyhlásit stav nebezpečí. "Ale ten nám dává slabší nástroje, než když je nouzový stav vyhlášen centrálně,"dodal hejtman.

Jak probíhalo vyjednávání o možném uzavření okresů? A jak si vedou karlovarské nemocnice? Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované