Hlavní obsah

Konec nudným procházkám! S aplikací Skryté příběhy se vydejte po stopách Václava Havla

Foto: svobodanenisamozrejmost.cz

Václav Havel během svého slavného proslovu

Reklama

aktualizováno •

Mobilní operátor O2 pod heslem Svoboda není samozřejmost rozjel před lety stejnojmenný edukativní projekt, který seznamuje veřejnost s totalitními milníky našich dějin. Letos se propojil s geolokační hrou Skryté příběhy.

Článek

Znáte to. Chtěli byste se projít a provětrat, ale všechny cesty jsou okoukané. Tam už jsme byli, tamhle se mi zrovna jít nechce nebo to není vůbec zajímavé. A děti? Těm se už tuplem nechce. Ale co kdyby existovala aplikace, která zábavným způsobem propojí vycházku s poznáváním? Bingo!

Zážitky pro všechny

Geolokační venkovní hra Skryté příběhy je určena všem, nehledě na věk. Jediné, co potřebujete, je telefon. Naučně zábavné trasy jsou rozházené po celé České republice a sledují příběhy například Elišky Přemyslovny, husitského vůdce Jana Žižky, režiséra Karla Smyczka či Václava Havla.

Právě první český prezident by v těchto dnech oslavil své 85. narozeniny a zároveň to v prosinci bude již deset let, kdy tento inspirativní muž odešel. Václav Havel se tak stal ústřední osobou, které bude věnována většina podzimních aktivit projektu Svoboda není samozřejmost s podtitulem Cesty za svobodou s Václavem Havlem.

Foto: svobodanenisamozrejmost.cz

V mobilní aplikaci Skryté příběhy je nyní připraveno šest tras, které mapují některé z životních událostí a míst, které provázely Václava Havla

Dlouhodobý projekt O2, který každý rok připomíná události a osobnosti bojující za svobodu a demokracii, letos navázal spolupráci právě s aplikací Skryté příběhy. A výsledek? Několik nových tras zaměřených na život Václava Havla, které v sobě ukrývají zastávky s úkoly.

Vězeň Havel nebo legendární projev

Díky pražské trase Havlova řeč se můžete ocitnout na nejznámější demonstraci na Václavském náměstí v roce 1989 nebo se s československým prezidentem potkat v Plzni, kde vás trasa Vězeň Havel provede útrapami vězení. Pomůžete Václavu Havlovi pronést jeho revoluční projev? Poradíte, jak ve zdraví přežít pobyt ve vězení? S aplikací se po stopách Václava Havla podíváte do již zmíněné Prahy a Plzně, ale i do Liberce, Brna či Trutnova.

Všechny trasy kombinují příjemné procházky, zajímavé informace a interaktivní úkoly. Stačí přijít na první bod cesty a můžete vyrazit za dobrodružstvím. Takže nabít telefon, nazout boty, vybrat trasu a hurá na výlet!

Foto: svobodanenisamozrejmost.cz

Geolokační hra provede místy spjatými s Václavem Havlem

V mobilu si instrukce a popis příběhu můžete číst nebo se nechat provázet hlasem Václava Havla, kterého namluvil herec stejnojmenného filmu Viktor Dvořák. Manželce Olze propůjčila svůj hlas Lucie Palonciová a jednotlivými úkoly provází hlas Valérie Zawadské. Skryté příběhy ilustruje Jakub Cenkl.

Od pověstí až po současnost

Aplikace Skryté příběhy je dostupná pro operační systémy Android i iOS. Kdo aplikaci zná, ví, že obsahuje už více než dvě stovky příběhů z české historie, přičemž některé sahají až do dávné minulosti starých pověstí českých. Ti, kdo projdou alespoň jednu z tras o Václavu Havlovi, mohou navíc získat hodnotné ceny.

Celá akce vzniká pod záštitou Nadace Dagmar a Václava Havlových – Vize 97 a jedním ze záchytných bodů pražské trasy bude Pražská křižovatka (kostel sv. Anny), kde bude od 16. listopadu probíhat výstava mapující život Václava Havla.

Zároveň je pro učitele a žáky a samozřejmě i jejich rodiče připravena na webu Svoboda není samozřejmost nová sekce věnující se moderním dějinám, na které podle loňského průzkumu O2 často nezbývá při výuce čas.

Cesta za svobodou

V památný den 17. listopadu se navíc může každý pomocí mobilního telefonu připojit k virtuálnímu průvodu, který bude složen ze symbolických sedmnácti otázek. Díky těmto otázkám si účastníci po letech projdou cestu za svobodou, kterou kdysi v tento den prošli studenti. Kdo to nezažil na vlastní kůži, může si atmosféru sametové revoluce navodit alespoň takto.

Další informace najdete na www.svobodanenisamozrejmost.cz.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované