Hlavní obsah

Španělsko od roku 2023 zakáže prodej ovoce a zeleniny v plastových obalech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zákaz balení ovoce a zeleniny se bude vztahovat na produkty o hmotnosti do 1,5 kilogramu, a to v návaznosti na podobnou legislativu ve Francii, kde vstoupí v platnost příští rok.

Článek

Od roku 2023 bude ve španělských supermarketech a obchodech s potravinami zakázán prodej ovoce a zeleniny v plastových obalech. Podle zdrojů obeznámených s touto iniciativou je to jedno z opatření ve vyhlášce, kterou připravuje ministerstvo pro ekologickou transformaci.

Španělská exekutiva chce co nejúčinněji bojovat proti nadměrnému používání obalů, uvedl mluvčí ministerstva. Stejný zdroj dodal, že znečištění plasty „překročilo všechny meze“. Nové nařízení obsahuje také opatření na podporu nákupu nebalených produktů a používání nebalené vody.

Ekologické skupiny ve Španělsku i v jiných zemích již několik let vedou kampaň za to, aby zejména velké supermarkety přestaly balit čerstvé produkty do vrstev plastu.

Ministerstvo pro ekologickou transformaci pod vedením ministryně Teresy Riberaové se setkalo s předními podnikatelskými sdruženími a ekologickými skupinami a seznámilo je s některými z hlavních zásad obsažených v návrhu vyhlášky, jejímž cílem je začlenit normy Evropské unie do španělské legislativy.

Seznam výrobků zahrnutých do nových předpisů stanoví Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu. Podle dostupných informací budou ze seznamu vyřazeny ty, u nichž „hrozí, že se při volném prodeji znehodnotí“.

Julio Barea z Greenpeace řekl, že se zákazem souhlasí, ale dodal, že je důležité zjistit, „jak bude nakonec uplatňován“. Barea se domnívá, že místní vláda nepostupuje dostatečně rychle, „aby radikálně ukončila proud plastového znečištění“. „Pijeme plasty, jíme plasty a dýcháme plasty,“ varoval Barea před důsledky znečištění.

Podle informací webu El País budou úřady povinny „podporovat instalaci fontánek s pitnou vodou na veřejných prostranstvích“ a tím „zavádět alternativy k prodeji balených nápojů“. Vyhláška by rovněž měla od roku 2023 omezit „distribuci jednorázových kelímků na pití“ na veřejných akcích.

Vláda připravuje opatření, která by měla maloobchodníky přimět k prodeji čerstvých produktů bez obalů. Zákazníci by si tak mohli nosit vlastní nádoby na opakované použití, hygienické podmínky by však musely být stanoveny provozovnami.

Jedním z hlavních cílů návrhu vyhlášky je podle stejných zdrojů snížit do roku 2030 prodej plastových lahví s nápoji na polovinu a dosáhnout toho, aby 100 procent obalů na trhu bylo recyklovatelných.

Hotely, restaurace a jídelny by měly do roku 2025 používat opakovaně použitelné láhve z 50 procent, do roku 2030 by měly tvořit 60 procent. V případě piva jsou cíle 80 procent v roce 2025 a 90 procent v roce 2030. U nealkoholických nápojů je cílem 70 procent a 80 procent.

Cíle jsou mnohem méně ambiciózní, co se týče spotřeby v domácnostech. V roce 2025 by mělo být 10 procent všech nápojových obalů opakovaně použitelných, v roce 2030 20 procent.

Reklama

Doporučované