Hlavní obsah

Konec papírování v horečkách? Neschopenky jsou nově jen elektronické

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Lékaři vypisují eNeschopenky od začátku roku 2020. Ne všem ale nový systém vyhovuje.

Reklama

Konec pobíhání v horečkách mezi zaměstnavatelem a lékařem, méně papírování i námahy. To si od nově spuštěného projektu eNeschopenka slibuje resort Jany Maláčové (ČSSD). Ze strany praktických lékařů se ale nepřestává ozývat kritika.

Článek

Od ledna je konec pětidílným papírovým formulářům k pracovní neschopnosti, naplno se totiž rozběhla jejich elektronická náhrada. Ministerstvo práce a sociálních věcí si eNeschopenky chválí a mluví o samých pozitivech.

„S eNeschopenkou nikdo nebude tratit a všichni získají – pacienti, zaměstnavatelé, a dokonce i lékaři. Místo zdlouhavého vypisování zadají jen rodné číslo pacienta. Přitom zdravotní pojišťovna jim zaplatí totéž jako dnes. Takže stejně peněz za méně práce,“ představila projekt Jana Maláčová (ČSSD).

Od prosince mohli lékaři eNeschopenky testovat a zapracovaly se některé úpravy. Projekt se nyní v praxi týká skoro 22 tisíc poskytovatelů zdravotních služeb, 280 tisíc zaměstnavatelů a 4,5 milionu pojištěnců. Celkem vyšel na 120 milionů korun.

Co přesně se pro pacienty změní? Podle ministerstva jim především odpadne dříve nutná cesta s papírem od lékaře k zaměstnavateli.

Několik kliknutí

Neschopenky totiž lékaři posílají přímo správě sociálního zabezpečení – buď přes lékařský počítačový program, nebo zdarma přes její internetový portál. Tam se jim po zadání pacientova rodného čísla načtou údaje nemocného i adresa jeho zaměstnavatele. Doplní pouze datum, profesi a číslo diagnózy.

Po dalších dvou kliknutích se vytiskne pacientův průkaz, do něhož se zapisují termíny kontrol a čas vycházek. Podobně se postupuje i při potvrzení o trvání či ukončení stonání. Zaměstnavatelé dostanou informace do datové schránky nebo elektronickou poštou.

Systém zatím podle lékařů funguje dobře, objevilo se jen několik menších technických problémů. Nadšení ministerstva z nového projektu přesto všichni nesdílí. Část praktických lékařů ho dlouhodobě kritizuje a vcelku bezproblémový start na jejich náladě nic nezměnil.

„Elektronické neschopenky jsou dalším typickým příkladem elektronizace na český způsob a rozhodně nejsou plně elektronické. Nadále budeme muset část neschopenky tisknout, a dokonce vypisovat ručně,” uvedl už dříve šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Právě „neúplná elektronizace“ se stala prvním bodem sporů mezi ministerstvem a praktiky. Kritizovali ale i to, že jim nikdo neproplatí náklady spojené s novým systémem ani práci s jednotlivými formuláři. Některým vadí i údajně nedostatečné testovací období systému.

Miláček lékařů

Už v prosinci proto Sdružení praktických lékařů oznámilo, že jeho členové přestanou vystavovat neschopenky za ambulantní specialisty, kteří k nim často pacienty posílají. Ještě tvrdší odpor klade část praktiků ve Zlínském kraji. Ti ohlásili, že raději budou dál vypisovat neschopenky na papíře, jen na novém tiskopisu. Podle šéfa zlínského krajského Sdružení praktických lékařů Lubomíra Nečase pořízení modulu k počítačovému programu a další provoz neschopenek stojí lékaře od 5 000 do 8 000 korun ročně, peníze od ministerstva ale nedostanou.

Na bojkot eNeschopenek naopak resort hodlá odpovědět pokutami až ve výši 10 tisíc korun. „Nebudeme lékaře pokutovat za drobná pochybení. Ministerstvo práce ale nemůže tolerovat vědomé porušování zákona. Pokud lékaři nebudou chtít z nějakého důvodu vystavovat eNeschopenky, což jim nařizuje zákon, tak poté by ministerstvo za určitých předpokladů k sankcím přistoupilo,“ uvedla ministryně Maláčová. Sama ale věří, že je kritika neopodstatněná a nový systém se díky úspoře práce stane „miláčkem lékařů”.

Reklama

Doporučované