Hlavní obsah

„Z e-neschopenky je politická bramboračka.“ ODS cupuje projekt, který má pomoci lidem i lékařům

Duel: Zabrání e-neschopenky podvodům s nemocenskou? Michal Pícl (za ČSSD) vs. Petr Zimmermann (ODS).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ulehčit život firmám i marodícím zaměstnancům – to je podstata projektu elektronických neschopenek. Původní záměr vláda odložila s tím, že ho od příštího roku celý nestihne. Chce ale prosadit, aby lékaři část z nich začali vypisovat už od poloviny příštího roku. Opozice, lékaři i zaměstnavatelé ale mají k projektu značné výhrady. Sledujte Duel ekonomického experta Michala Pícla (za ČSSD) a odborníka na zdravotnictví Petra Zimmermanna (ODS).

Článek

Lékaři v Česku by měli od července příštího roku začít vyplňovat část neschopenek jen elektronicky. České správě sociálního zabezpečení by oznámení o začátku a konci pracovní neschopnosti měli posílat pouze přes počítač.

Lidé už by tak nemuseli zaměstnavateli nosit papírový doklad, nadřízený by naopak měl dostat možnost nemocné pracovníky lépe kontrolovat. Návrh novely o nemocenském pojištění schválila ve středu vláda. Ministerstvo práce označilo změnu za první etapu zavádění e-neschopenek.

Plně funkční za dva roky?

„Systém plnohodnotně naběhne v roce 2020. Měnila se vláda a paní ministryně Němcová (bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová z ANO, pozn. red.) už rozběhnutý projekt zastavila. My jsme přišli s tím, že chceme dobu, kterou jsme promeškali, dohnat," odráží v Duelu ekonomický expert Michal Pícl (za ČSSD) kritiku, že projekt bude fungovat od příštího roku jen částečně.

„E-neschopenka je absolutně nepřipravená, je to chaotické. Elektronizaci se nevyhneme, ale sveze se s tím i zrušení karenční doby, a to považuji za mimořádně problematické," kritizuje projekt v Duelu zdravotní expert ODS Petr Zimmermann.

Se zrušenou třídenní karenční dobou podle něj znovu stoupne nemocnost. „Praktičtí lékaři, kteří vypisují nejvíc neschopenek, nemají žádnou motivaci se přít s těmi, kdo za nimi přijdou s tím, že mají trochu teplotu, rýmu a chtějí být doma. Téměř každý lékař takovému člověku dnes vyhoví. První tři neplacené dny to trochu brzdily,“ tvrdí Zimmermann, který je sám lékař.

„Nemocnost se s karenční dobou snížila jen proto, že si nemocní lidé na první tři dny vzali dovolenou. Tak se to dnes řeší. Nemocenská je od toho, aby se lidé léčili, ne, aby si na to brali dovolenou," oponuje Pícl.

Opoziční zákonodárci navrhují, aby kvůli zrušení karenční doby zůstal dosavadní dobrovolný model, tedy, že budou lékaři dál posílat neschopenky sociální správě elektronicky přes takzvané e-podání. To můžou dělat už od roku 2010 a podle ministerstva práce tuto možnost využívají tři až čtyři procenta z nich.

Proti opozice, lékaři i zaměstnavatelé

Šéf sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík (Piráti) označil řešení, které schválila vláda, za „upravený starý paskvil“. Podle Koláříka za malé používání nynějších e-neschopenek může „nepraktický systém“, který doktory nutí vyplňovat formuláře elektronicky i papírově.

„Nyní se tato povinnost bude vztahovat na všechny lékaře v Česku poskytující pracovní neschopenky, z čehož jim vyplynou nové náklady, a některé to může od jejich praxe naprosto odradit,“ míní Kolářík. Podle něj by lékaři měli mít možnost si vybrat, zda vyplní papírové, nebo digitální formuláře.

Zaměstnavatelé zase podmiňovali zavedení systému e-neschopenek zrušením karenční doby. Obávali se zvýšení nemocnosti a zneužívání, volali po zlepšení možnosti kontroly nemocných pracovníků.

„Novela zákona o nemocenském pojištění je evidentně šitá horkou jehlou. Obávám se, že i kvůli tomu mnoho dobrého nepřinese,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

Související témata:

Doporučované