Hlavní obsah

Konec předhánění na Instagramu. Sociální síť chce u příspěvků skrýt počty „lajků“

Instagram se chystá skrýt počty „lajků“ u příspěvků.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Uživatelé Instragramu se mají více soustředit na fotky než na reakce, které vyvolávají. Jako první novinku otestují Kanaďané. Pro influencery a slavné „instagramery“ to může být problém.

Článek

Jedna z nejoblíbenějších sociálních sítí na světě připravuje razantní změnu svého fungování. Instagram chce skrýt u příspěvků počty „lajků“ (číslo, které indikuje počet uživatelů, kterým se fotka líbí). Informoval o tom britský web Independent.

Motivací pro čin má být podle Instagramu snaha zabránit závisti a nezdravému porovnávání popularity příspěvků. Uživatelé by se podle vývojářů měli více soustředit na fotku jako takovou než na ohlas, který vyvolává.

Instagram začne novinku testovat tento týden u kanadských uživatelů. Posléze ji chce zavést po celém světě. „V druhé části týdne začneme testovat v Kanadě,“ sdělil mluvčí Instagramu technologickému webu TechCrunch. „Odebereme čísla ‚lajků' u všech videí i fotografií. Testujeme toto opatření, protože chceme po uživatelích, aby se soustředili na fotky a videa, nikoli na počty ‚lajků'.“

Počet „lajků“ bude stále možné dohledat, ale uživatelé si budou muset manuálně spočítat jednotlivé uživatele, kterým se fotka líbí.

Číslo, které se chystá Instagram skrýt, často využívají influenceři a další lidé, kteří jsou placeni za příspěvky na sociální síti, jako indikátor popularity příspěvku. Počty „lajků“ mohou posléze ovlivnit, kolik těmto lidem zaplatí sponzoři.

Instagram informoval, že si je tohoto „problému“ vědom a bude se snažit vymyslet jiný způsob, jakým se budou moci uživatelé a sponzoři domluvit. Sociální síť ujišťuje, že opatření je stále v projektové a testovací fázi.

Reklama

Související témata:

Doporučované