Hlavní obsah

Konec předpřipravených jídel. Buďme rádi za české školní stravování, říká nutriční terapeutka

Úroveň zdravé stravy ve školách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Školní stravování je často probírané téma. Každý rodič chce pro dítě to nejkvalitnější jídlo a aby odcházelo z jídelny najedené. Jaká je vlastně úroveň českých školních jídelen? Jsou jídla nutričně vyvážená a proč dětem nechutnají?

Článek

„Systém školního stravování, který u nás máme, je naprosto unikátní. Máme ho řízený i vyhláškou o školním stravování, kde jsou finanční limity, které se ale dají uchopit tak, že to bude korespondovat s aktuálními výživovými doporučeními,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Přesto ale děti často odcházejí ze školy hladové. „Děti prvoplánově odmítají jídla, která nemají vyzkoušená a třeba se nevaří v rodině. Protože si fixují stravovací návyky doma,“ dodává Boháčová. V mnoha jídelnách už si děti mohou vybírat ze dvou jídel. V tomto případě je i důležitá komunikace s dětmi a možnost jejich volby tak, aby jim jídlo chutnalo. Je také na rodičích, aby dítě pozitivně podpořilo v tom, vyzkoušet nové jídlo. „Trend jde hodně dobrým směrem, více se upouští od předpřipravených jídel a pracuje se s čerstvými surovinami,“ říká nutriční terapeutka.

Jaká je tedy úroveň stravování ve školních jídelnách? Co by se ještě dalo vylepšit? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované