Hlavní obsah

Konec roku s koronavirem. Jak vypadá černý scénář

Foto: Getty Images

Varovná prognóza se nemusí naplnit, pokud bude veřejnost „důsledně dodržovat nastavená opatření“. Ilustrační snímek

Reklama

Podle ředitele ÚZIS dosahuje číslo R kritické hodnoty 1 nebo ji dokonce případně překračuje v Jihomoravském kraji, na Olomoucku, v Praze a na Liberecku.

Článek

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek publikoval varovnou prognózu. Nemusí se naplnit, pokud bude veřejnost „důsledně dodržovat nastavená opatření“.

Nová Duškova předpověď ukazuje, jak může tuzemské nemocnice znovu těžce zasáhnout koronavirová krize.

Počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 může podle ní do konce roku překročit hranici 10 tisíc a počet nemocných na lůžkách JIP se přiblíží k hranici 1 800 případů.

Tím by byla zátěž v nemocnicích významně vyšší než počátkem listopadu, kdy Duškův Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zaznamenal dosud nejvyšší čísla, tedy 8 300 hospitalizovaných s covidem-19, z toho 1 200 na odděleních JIP.

Foto: Seznam Zprávy

Nová prognóza ÚZIS – jak se může vyvíjet počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích.

Foto: Seznam Zprávy

Nová prognóza ÚZIS – jak by se mohl vyvíjet počet pacientů vyžadujících intenzivní péči.

Temná vize se uskuteční, pokud se současná situace „významně zhorší“ a referenční číslo R se bude držet na úrovni 1,2.

To by znamenalo, že hygienické stanice budou v polovině prosince hlásit 9 500 pozitivně testovaných denně a koncem roku dokonce šestnáct tisíc, tedy víc než na dosavadním vrcholu z přelomu října a listopadu.

Ředitel Dušek uklidňuje veřejnost třemi dalšími scénáři, při kterých počet nakažených stagnuje, nebo více či méně rychle klesá. Při tom nejpříznivějším, kdy číslo R odpovídá hodnotě 0,74, by hygienici zaznamenali koncem roku jenom 700 nově nakažených denně.

Foto: Seznam Zprávy

Nová prognóza ÚZIS – jak se může vyvíjet počet nových případů do konce roku.

Aktuální data ÚZIS nesvědčí o tom, že by se černý scénář naplňoval. „Dílčí trendy v regionech zatím stále indikují spíše pomalé brzdění vývoje,“ uvádí ředitel Dušek, podle kterého číslo R dosahuje kritické hodnoty 1, případně ji překračuje zatím v Jihomoravském kraji, na Olomoucku, v Praze a na Liberecku.

Pouze v těchto krajích tedy pozitivních testů přibývá, přitom v celé republice „počty nově diagnostikovaných pacientů v prvním prosincovém týdnu odpovídají reprodukčnímu číslu 0,9“, tedy mírnému poklesu. Počet hospitalizovaných klesá ještě rychleji a v nemocnicích jich evidují něco přes čtyři tisíce, tedy o polovinu méně než před měsícem.

Nelze však spoléhat na to, že to tak půjde dál.

„Další vývoj je stále potenciálně rizikový a rovnováha je nejistá,“ uvádí Duškova studie, která rovněž připomíná, že se vývoj hospitalizací o 7–10 dnů opožďuje za počty nově nakažených. K viditelnému nárůstu může dojít, pokud veřejnost nebude důvěřovat vládním opatřením, případně se nebude dařit trasování zjištěných případů.

Reklama

Doporučované