Hlavní obsah

Konec seriálů zadarmo. Oblíbená „pirátská“ stránka Čechů skončila

Tisíce hodin nelegálního obsahu, třeba seriály od stanice HBO, jako je Hra o trůny, zmizely z internetu

Reklama

Světové nelegální streamovací servery po žalobě od hollywoodských studií, Netflixu a Amazonu ukončily provoz. Spolu s nimi musela skončit i Čechy oblíbená stránka topserialy.to.

Článek

Na mnoho seriálových a filmových fanoušků z Česka čeká nepříjemné překvapení. Známá webová stránka topserialy.to od včerejších večerních hodin nefunguje. Dosud tam přes půl milionu Čechů a Slováků každodenně sledovalo oblíbené tituly zadarmo přes nelegální streamovací služby. Teď na stránkách čeká na návštěvníky jen oznámení o ukončení provozu.

„Služby verystream, openload, streamango a rapidvideo ukončily svůj provoz. Vzhledem k tomu, že všechny odkazy na videa byly z těchto zdrojů, rozhodli jsme se ukončit provoz i my. Farewell, RIP." dočtou se diváci na webové stránce.

Zmiňované servery umožňovaly nelegálně přehrát tisíce hodin pirátských kopií filmů nebo seriálů. Třeba Hru o trůny nebo Stranger Things.

Služby přestaly servery poskytovat po uzavření podmínek dohody s koalicí významných hollywoodských studií, Netflixu, Amazonu a dalších obsahových společností. Společně vystupují pod názvem Aliance pro kreativitu a zábavu (ACE).

Ta v tiskové zprávě oznámila, že dosáhla významného vítězství v boji proti pirátství. „Po celé roky tyto dvě pirátské služby nepodnikly smysluplné kroky k zastavení šíření nelegální obsahu. Poškozovaly tvůrce a klamaly spotřebitele,“ řekl předseda společnosti Charles Rivkin.

„Společnost ACE se zavázala chránit právní trh s tvůrčím obsahem a toto je velký krok k našemu cíli," dodal Rivkin, generální ředitel asociace Motion Picture, která chrání zájmy filmových studií.

ACE v tiskové zprávě uvádí, že se o vypnutí Openload a Streamanga – serverů od stejného provozovatele snažila několik měsíců. Vše vyvrcholilo podáním žaloby v Německu. Provozovatelé museli ukončit provoz serverů a zaplatí odškodné ve významné výši. Přesnou částku ACE ale neuvedla.

Openload měl servery v Rumunsku, Francii a Německu. Návštěvnost na nelegálních streamovacích platformách byla dokonce vyšší než u předních zdrojů legálního obsahu, mezi které patří třeba HBO Go, Hulu nebo webové stránky pro CBS News a NBC. Podle ACE stránka poskytovala pirátský obsah až 36 z 50 světově nejvýznamnějších nelegálních webů pro přehrávání videa.

Reklama

Doporučované