Hlavní obsah

Konec severokorejských jaderných testů? Podle Číny je odpalovací středisko KLDR zhroucené

S novým zjištěním přišli vědci v Číně. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea přišla podle čínských vědců o své středisko jaderných testů. Po poslední jaderné zkoušce se měla údajně propadnout hora, ve které středisko sídlí, a horský komplex tak nebude nadále využitelný.

Článek

Severokorejské středisko jaderných testů se podle čínských vědců po poslední jaderné zkoušce loni v září zčásti propadlo a patrně ho není nadále možné používat. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Zkušební středisko mají Severokorejci v síti tunelů, vyhloubených v nitru hory ve vesnici Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchodě země, asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od ruských hranic. Od roku 2006 bylo využito k šesti jaderným zkouškám. Po poslední z nich v září loňského roku otřásla oblastí série následných otřesů a seismologové předpokládají, že se přinejmenším částečně propadlo nitro hory.

Tato skutečnost by mohla souviset se sobotním překvapivým prohlášením severokorejského vůdce Kim Čong-una, že jeho země zastavuje jaderné a raketové testy. Oznámení předcházelo historickým rozhovorům KLDR s Jižní Koreou, které se budou konat v pátek v pohraniční vesnici Pchanmundžom, a americko-severokorejskému summitu, který je očekáván v květnu či červnu.

Nejnovější čínský výzkum, jehož výsledky mají být zveřejněny v americkém odborném časopise Geophysical Research Letters, došel k závěru, že osm a půl minuty po zářijovém testu v oblasti jaderného střediska došlo k téměř vertikálnímu propadu hory. Podle vědců by tato událost měla mít za následek, že infrastruktura uvnitř horského komplexu nebude využitelná k dalším jaderným pokusům.

Reklama

Doporučované