Hlavní obsah

Konec slibů: Babiš skončil se stavbou centra pro sirotky v Sýrii

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

Konec slibovaného projektu potvrdil premiér týdeníku Respekt.

Článek

Premiér Andrej Babiš po roce slibů zrušil plány na vybudování centra pro syrské sirotky, kteří přežívají v uprchlických táborech.

Babiš svůj plán celou dobu stavěl jako alternativu k žádosti české europoslankyně Michaely Šojdrové, aby Česko na svém území pomohlo 50 osiřelým dětem z uprchlických táborů.

O tom, že jeho plán postavit v Sýrii centrum se školou a sportovišti nikam nepokračuje, píše týdeník Respekt, jemuž Babiš konec projektu potvrdil.

Podle Babiše syrská strana předložila vlastní návrh, který byl ale z ekonomického hlediska nepřijatelný.

„Syrská strana nám řekla, že nechce, abychom to dělali my, že předloží vlastní návrh. Ten byl ale zhruba šestkrát dražší než ten náš, který byl velmi racionální. Nedomluvili jsme se, takže to nepokračuje,“ uvedl pro týdeník.

Ještě letos v dubnu přitom premiér mluvil o tom, že projekt je domyšlený do detailů a že chce založit nadaci, která s financováním dětské vesničky v Sýrii pomůže.

Vybudování centra zhruba pro 50 dětí, včetně zmíněných sportovišť a školy, mělo stát zhruba 65 milionů korun. Babiš tvrdil, že kvůli tomu angažoval firmu Cubespace, která staví modulové domy. Babiš projekt dokonce pojal jako svou osobní iniciativu, podle něj by nebylo efektivní, kdyby to organizovaly úřady.

Česko v migrační krizi, která zasáhla Evropskou unii, odmítlo přijímat uprchlíky na základě kvót, které v roce 2015 většinově prosadili ministři vnitra Unie. Systém kvót nicméně nefungoval, z uprchlických táborů v Řecku a Itálii bylo přerozděleno asi 29 000 lidí z původně zamýšlených 160 000 a své kvóty splnilo pět unijních států z 28.

Česko společně s Polskem a Maďarskem ale Evropská komise předloni zažalovala kvůli jejich odmítnutí dodržovat evropské právo. Generální advokátka Soudního dvora EU na konci října uvedla, že tyto tři země nesplnily povinnosti plynoucí z unijních právních předpisů. O věci ještě musí rozhodnout soud samotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované