Hlavní obsah

Konec sluchátek. Hudbu přímo do mozku pustí můj implantát, tvrdí Musk

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vedle SpaceX nebo Tesly zatím příliš slávy nepobral. Tajuplný start-up Neuralink ale prý už do roka implantuje prvnímu člověku mozkový čip, který má léčit deprese, závislosti a nově také zřejmě revolucionizovat poslech hudby.

Článek

Od svého založení přesně před čtyřmi lety měla společnost pouze jednu veřejnou prezentaci, na které představovala svoji technologii. Bylo to loni, kdy ještě měla asi jen 90 zaměstnanců, ale třeba sám Elon Musk už do ní přímo investoval 100 milionů dolarů. Vizionář tehdy na tiskovce řekl, že jeho speciální implantát propojí mozek člověka s umělou inteligencí nebo pomůže třeba v boji s neurodegenerativní Parkinsonovou chorobou.

Po astronautech i převrat v lékařství?

Nedávno se ale excentrický miliardář, který kromě vynášení astronautů NASA k Mezinárodní vesmírné stanici také dobývá Mars, nechal slyšet, že by zařízení z dílny jeho firmy Neuralink mohlo řešit i poškození zraku, sluchu nebo potíže s pamětí. Technologičtí nadšenci, ale i odborníci z lékařských kruhů proto netrpělivě vyhlížejí druhou tiskovou konferenci start-upu. Konat se má už příští měsíc, přesněji 28. srpna.

Ostře sledovaný twitterový účet Elona Muska navíc začal před pár dny lákat své sledující na další lahůdky. Podnikatel na něm tvrdí, že jeho implantát umožní streamovat hudbu přímo do mozku uživatele, o čemž už informoval například i britský deník The Independent.

Hudbu přímo do mozku. Sháníme zaměstnance

Společnost se podle deníku rozhlíží po nových pracovnících na jedenáct pozic včetně technického inženýra, vývojáře robotického softwaru nebo „histologického“ technika, čímž naznačuje, že už zřejmě pronikla do mikroskopické struktury živočišných tkání.

O víkendu se pak i samotný šéf na Twitteru sháněl po lidech, kteří jsou experty na tzv. wearables, tedy nositelné technologie, jako jsou chytré náramky nebo hodinky. „Kdo jste v minulosti dokázal vyřešit nějaký závažný problém u sluchátek nebo wearables, zvažte prosím tu práci (u Neuralinku),“ napsal Musk na sociální síť.

Do lebky laserem

Technologický vizionář prý také uvedl, že zařízení „by mohlo kontrolovat úrovně hormonů a využívat je v náš prospěch (zlepšení schopností a uvažování, úleva od úzkosti a další)“.

Speciální mikročip a flexibilní vláknové elektrody Neuralink podle Muska implantuje laserovou metodou známou pod zkratkou LASIK, která se používá při korekci zraku a je pro vytváření otvoru do lebky vhodnější než mechanický vrták.

Jeden kabel, všechna data

O část operace by se měl starat neurochirurgický robot, který má hladce zvládnout implantování zařízení do mozku, a širokopásmový přenos dat pak podle studie firmy zajistí jediný USB-C konektor.

V testech na zvířatech, jak připomíná deník The Independent, už zařízení obstálo. Testy na lidech byly původně plánované na tento rok, detaily ale firma patrně prozradí na prezentaci příští měsíc.

Reklama

Doporučované