Hlavní obsah

Konec nouzového stavu: Jak se od pondělí změní Česko

Foto: Profimedia.cz

Nouzový stav v zemi končí 17. května.

Reklama

aktualizováno •

Nouzový stav sice od nového týdne po dvou měsících skončí, celá řada omezení ale bude platit i dál. Patří mezi ně třeba kontroly na hranicích, zavřené restaurace anebo speciální režim na školách.

Článek

V pondělí v Česku po 67 dnech skončí nouzový stav.

Ačkoliv s ním kvůli epidemii koronaviru byla od 12. března spojena celá řada mimořádných opatření, na běžný život to nebude mít velký vliv - většina z nich zůstane v platnosti beze změny.

Může za to nedávný manévr vlády, která dosud platící omezení přesunula pod standardní zákon o ochraně veřejného zdraví, jenž - na rozdíl od krizového zákona - na stavu nouze nezávisí.

„Podle posouzení právníků a ve světle judikatury, kterou respektujeme, je to možné,“ řekl v pátek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že žádné z trvajících opatření po 18. květnu nezasahuje plošně do základních lidských práv a svobod.

Většina stále platících omezení tak skončí podle harmonogramu vlády až 25. května. V průběhu dalších týdnů se podle epidemiologické situace budou navyšovat ještě kapacity hromadných akcí.

Co všechno bude po konci nouzového stavu platit i dál?

Omezení volného pohybu

Volný pohyb osob už v zemi sice není zakázán, stále ho ale provází několik podmínek. Lidé musejí až do 25. května na všech místech mimo svoje bydliště nosit roušky. Výjimku mají pouze děti do dvou let, žáci a studenti na zkouškách nebo ve školách, někteří hendikepovaní anebo umělci.

Na veřejnosti je (kromě pracovních výjimek) možné být maximálně v desetičlenné skupině. Všechny umělecké, sportovní, náboženské, spolkové nebo jiné akce mají maximální kapacitu 100 osob. To platí i pro svatby nebo bohoslužby.

Provozovatelé hromadných akcí navíc musejí zajistit účastníkům nejméně dvoumetrový odstup a i dál platí zákaz společných šaten, sprch, umýváren a podobných zařízení.

Opatření na hranicích

Do Česka mohou vstoupit pouze cizinci, kteří v zemi mají rodinné příslušníky, cestují přes ni do svého rodného státu nebo do ní vstupují za účelem práce nebo studia. Vstup je povolen i pro pracovníky mezinárodní dopravy, servisu kritické infrastruktury, diplomaty nebo cizince, jejichž zdejší přítomnost je v zájmu České republiky.

Výjimku mají i lidé v naléhavých situacích, například v případě pohřbu, svatby nebo návštěvy lékaře.

Ti, kteří cizince za účelem práce nebo podnikání do Česka přijímají, mají povinnost zajistit jim po celou dobu ubytování, lékařskou péči i dopravu ze státních hranic. Cizinci mají v zemi zakázaný volný pohyb, cestovat mohou pouze do zaměstnání nebo v nezbytně nutných případech.

Pro Čechy už zákaz opustit hranice neplatí. Občané, kteří se ale do země vrátí, musejí při hraniční kontrole předložit negativní test na koronavirus. Speciální podmínky má zdravotnický personál a zaměstnanci kritické infrastruktury nebo lidé, kteří vycestovali nejvýše na 24 hodin. Pokud lidé negativní test na koronavirus do tří dnů nepředloží, skončí v povinné karanténě.

Ministerstvo vnitra na svém webu upřesňuje, že osoby žijící na území ČR mohou vycestovat, aniž by byl na hranici kontrolován účel jejich cesty. Ten je nutné při hraniční kontrole nahlásit pouze v případě, že chce daná osoba využít jednu z výjimek z karanténních opatření po návratu do ČR.

Policisté kontroly provádějí na konkrétních hraničních přechodech, které zůstaly otevřeny. Které to jsou, zjistíte na webu vlády.

Obchody a služby

Zavřeny jsou i dál vnitřní prostory všech restaurací, včetně těch v nákupních centrech s plochou nad 5 tisíc metrů čtverečních. Výjimku pro stravovací zařízení tvoří jen zaměstnanecké jídelny.

Stopku stále mají také nelicencované taxislužby a další místa a služby jako vnitřní bazény a koupaliště, sauny, tetovací a piercingové salony, hrady a zámky. Nefungují ani dál ubytovací služby, s výjimkou pro lázně, školní ubytovny a cizince, kteří do země přicestovali za prací.

Provozovny, které mají otevřeno, musejí u zákazníků dohlížet na dvoumetrový odstup, předejít dlouhým frontám, zajistit v provozovně dezinfekční prostředky a pořídit zákazníkům i personálu rukavice.

Stejná opatření platí i pro prodejce na venkovních a farmářských trzích. Ti navíc nesmějí prodávat potraviny určené k okamžité konzumaci, zakázáno je i ochutnávání.

V zoologických a botanických zahradách až do 25. května zůstávají zavřené vnitřní pavilony. Vstupenky se dají koupit pouze online, provozovatelé musejí dodržovat povinné minimální rozestupy.

Činnost kadeřnictví, kosmetických salonů nebo masérských studií také dál funguje ve zvláštním režimu - pracovníci mají povinnost při výkonu práce nosit roušky, poskytnout v provozovně antibakteriální prostředky a od ostatních zákazníků dodržovat odstup. Alespoň jednou denně musejí dezinfikovat podlahu.

I v povolených zahrádkách restaurací má být dál dodržován odstup od jednotlivých stolů minimálně 1,5 metru. Roušku si mohou návštěvníci sundat jedině při konzumaci jídla nebo pití.

Školní docházka a vzdělávací akce

Dosud se do škol znovu vrátili jen vysokoškoláci a studenti závěrečných ročníků, kteří se připravují na maturitu nebo na přijímací zkoušky.

Od 25. května se školy otevřou i všem žákům prvního stupně. Zbylí středoškoláci a žáci druhého stupně zůstanou až do do konce školního roku s největší pravděpodobností doma.

I výuka na prvním stupni ale bude podléhat speciálnímu režimu. Žáci budou sedět v lavicích po jednom, a to maximálně v počtu 15 dětí na jednu učebnu. Rodiče se navíc mohou rozhodnout, jestli svoje dítě kvůli riziku nákazy koronavirem do školy pošlou. Učitelé s nimi v takovém případě budou i dál komunikovat distančně.

Maximální kapacita 15 osob platí i pro zájmové kroužky a výuku na vysokých a uměleckých školách nebo v jazykovkách.

Sociální a zdravotnické služby

V pobytových sociálních zařízeních platí zákaz návštěv. Výjimka platí jen pro nezletilé, klienty s omezenou svéprávností nebo lidi v terminálním stadiu nemoci.

Omezení zůstává i pro porody - přítomnost se povoluje jen druhému rodiči nebo osobám ve stejné domácnosti. Ti musejí mít roušku.

Provoz lázní funguje jen s ubytováním pacientů na jednolůžkových pokojích, léčebné procedury se mohou konat v maximálním počtu pěti lidí. Nemocnice mají stále povinnost vyhradit určitou kapacitu lůžek pro pacienty s koronavirem.

Většinu opatření vláda plánuje rozvolnit v poslední velké vlně 25. května. Chystá se povolit provoz všech služeb, včetně dosud tabuizovaných šaten, sprch nebo umýváren. V omezeném režimu se povolí návštěvy v sociálních i zdravotnických zařízeních a omezí se nošení roušek.

V případě zhoršení epidemiologické situace ale ministr zdravotnictví varoval, že další rozvolnění může vláda posunout až na červen.

Reklama

Doporučované