Hlavní obsah

Zemanův program se musí upravit, oznámil Hrad po další návštěvě lékaře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman po propuštění z nemocnice v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman bude volit v pátek na zámku v Lánech, jeho další program se upraví. Oznámil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček po návštěvě prezidentova ošetřujícího lékaře.

Článek

Okolí prezidenta Miloše Zemana do poslední chvíle tajilo, kdy a kde se prezident zúčastní voleb. Ještě ve středu kancléř Vratislav Mynář veřejnost ujišťoval, že prezidenta v pátek uvidí, jak jde volit.

Nakonec ale bude vše jinak. Za prezidentem již podruhé v tomto týdnu přijel jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral a návštěvu volební místnosti mu nedoporučil.

„Prezident republiky Miloš Zeman bude volit do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v pátek dne 8. října 2021 na zámku v Lánech. Profesor Miroslav Zavoral nedoporučil při své návštěvě ve čtvrtek dne 7. října 2021 prezidentu republiky, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. Prezident republiky toto doporučení vyslyšel,“ oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na základě lékařova doporučení bude upravován i další program prezidenta. Není tedy jasné, zda absolvuje například avizované nedělní živé vysílání na Primě nebo setkání s premiérem Andrejem Babišem.

Podle mluvčího Ovčáčka byla Zavoralova čtvrteční návštěva předem plánovaná, jaký je aktuální zdravotní stav prezidenta, ale nesdělil. Zavoral po čtvrteční kontrole odjel z Lán bez komentáře.

Zavoral Zemana, který v září strávil v ÚVN osm nocí, navštívil poprvé v pondělí. Podle Deníku N mu už tehdy doporučil návrat do nemocnice, což Zeman odmítl.

Zemanovo zdraví je v posledních dnech v centru pozornosti, spekuluje se o tom, že došlo k výraznému zhoršení. Podle serveru iRozhlas a deníku N prezident trpí břišní vodnatelností.

Hrad ovšem i nadále tvrdí, že zdravotní stav prezidenta je dobrý, připouští maximálně mírnou dehydrataci a únavu.

Hrad se ve středu ohradil proti vyjádření bývalé ministryně pro lidská práva a psychiatričky Džamily Stehlíkové, podle které Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Zeman ji chce zažalovat a se stížností se chce obrátit také na Českou lékařskou komoru. Stehlíková v reakci vyzvala Pražský hrad, aby vystoupilo lékařské koncilium, které zveřejní informace o zdravotním stavu prezidenta.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy.

Reklama

Doporučované