Hlavní obsah

Konec telekomunikační absurdity: Volání z Česka do zahraničí od května zlevní až o 80 procent

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Telefonování do zahraničí výrazně zlevní.

Reklama

Evropský parlament schválil telekomunikační balíček, jehož součástí je i zastropování volání do zahraničí v rámci Evropské unie (EU) na necelých pět korun za minutu.

Článek

Od loňského června si operátoři v EU nesmí účtovat poplatky za roaming, tedy volání, posílání SMS a čerpání dat ze zahraničí. To mimo jiné přineslo jeden paradox až absurditu. Majitel české SIM karty od té chvíle volal třeba ze Španělska do Polska za stejnou cenu jako v domácí síti (při neomezeném hlasovém tarifu tedy „zadarmo“).

Když ale ten samý zákazník zavolal do Polska ze své domácí, české, sítě, stálo ho to klidně až 25 korun. Proč? Protože ho nikdo nenutil tuto službu zlevnit.

Podívejte se na paradoxní situaci, která ohledně volání do zahraničí nastala loni v červnu po zrušení poplatků za roaming.Video: Aleš Černý

Od května příštího roku se to změní. Evropská komise a parlament postupně zrušily poplatky za roaming a nově se zaměřily na telekomunikační služby do zahraničí. A ve středu Evropský parlament schválil zastropování cen.

Nově bude moci stát minuta volání do zahraničí v rámci EU maximálně 19 centů, tedy podle aktuálního kurzu 4 koruny a 94 haléřů. SMS bude maximálně za 6 centů (v přepočtu za korunu a šedesát haléřů).

Oproti současným ceníkům českých operátorů je to mnohdy výrazná změna. Regulace se naopak příliš nedotkne českého T-Mobile, který už nyní nabízí podle ceníku na webu volání do EU za maximálně 6,53 koruny. O něco dražší je aktuálně Vodafone, který si účtuje 7,26 koruny za minutu hovoru na Slovensko a 11,50 do dalších zemí unie.

Nejdražší z českých síťových operátorů je O2. Podle jeho ceníku stojí volání na Slovensko 11,90, do ostatních zemí potom 24,90. V tomto případě tak za hovory do EU zákazník ušetří oproti současnému stavu minimálně 80 procent.

„Návrh bude přínosný třeba pro studenty nebo pracovníky v mezinárodních týmech, kteří pobývají v různých zemích a pro které jsou dnes vzájemné hovory, zejména v porovnání s roamingem, mnohem nákladnější. Regulace jim tak umožní tyto náklady snížit,“ citovala ČTK europoslance Luďka Niedermayera z TOP 09.

Reklama

Doporučované