Hlavní obsah

Konec trollování. Facebook musí mazat projevy nenávisti, rozhodl soud

Facebook musí mazat nenávistné příspěvky.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Vůdkyně rakouské strany Zelených Eva Glawischnigová čelila na sociální síti Facebook urážlivým komentářům. Na základě toho soud v pátek rozhodl, že Facebook musí mazat všechny projevy nenávisti.

Článek

Jedná se o první výhru aktivistů, kteří chtějí donutit společnost bojovat s násilím a nekorektním jednáním na sociálních sítích. Facebook má podle rakouského soudu mazat příspěvky považované za projev nenávisti. Verdikt odvolacího soudu navíc zpřísňuje předchozí soudní rozhodnutí o povinnost mazat tyto příspěvky nejen v Rakousku, ale napříč celou internetovou platformou.

Vídeňský odvolací soud své rozhodnutí odůvodnil tím, že pro sociální sítě je jednoduché tento proces automatizovat, nelze od nich však očekávat, že budou manuálně procházet příspěvky. Uživatelé jim musí pomoci s nahlášením příspěvků. Mark Zuckerberg uvedl, že nenávist nemá na Facebooku své místo a společnost uveřejnila dokument, jak chce postupovat v boji proti falešným zprávám. K rozsudku se ale společnost nevyjádřila.

Rakouští Zelení teď budou usilovat o ještě přísnější soudní výrok a záležitost chtějí předložit nejvyššímu soudu. Facebook by podle nich pak musel mazat nejen konkrétní inkriminovaný příspěvek, ale i jemu podobné, a musel by identifikovat majitele falešných účtů. Facebook by také měl hradit soudní výlohy spojené s žalobami na tuto sociální síť.

Podle Reuters jde o vítězství aktivistů, kteří usilují o to, aby provozovatelé sociálních sítí bojovali proti takzvanému trollování, tedy zapojování anonymních účastníků do internetových diskusí za účelem vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě.

Rozhodnutí soudu neplatí jen v Rakousku, ale plošně. Strana Zelených doufá, že rozsudek ještě posílí rozhodnutí nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované