Hlavní obsah

Konec udavačského webu k EET příval stížnosti nezastavil

Lidé dál hlásí Finanční správě nevydané účtenky.

 

Reklama

Proud udání na podnikatele, kteří nevytiskli účtenky, neskončil ani po vypnutí k tomu určených stránek. Lidé píší e-maily a dopisy.

Článek

Byla to záplava ještě větší, než se čekalo. Během prvního měsíce a první fáze fungování systému elektronické evidence tržeb dostala Finanční správa celkem na dva tisíce udání na podnikatele, kteří - podle oznámení - své tržby neevidovali.

Ministr financí Andrej Babiš, duchovní otec EET, se dostal pod palbu, že v Češích pěstuje udavačství. Babiš tvrdil, že o systému webového nahlašování nevěděl a netušil ani, že je možné udání podávat anonymně. Na začátku ledna proto internetové stránky, kam mohli anonymové posílat svá upozornění, zrušil.

Situace se ale podle zjištění redakce Seznam nezměnila: Udávání hostinských pokračuje. „Finanční správa stejně tyto informace dostává jinými kanály. Dostáváme je prostřednictvím České pošty, lidé nám to dávají na podatelnu a posílají e-mailem,“ řekl Seznamu Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy.

Podle něj to lidé dělají spontánně, aniž by je k tomu úředníci vyzývali. Finanční správa dostává podněty o lidech, kteří podle zákazníků šidí, co existuje.

Na druhou stranu: Úředníci nedokázali od samého startu příprav EET vysvětlit, jakou váhu pro ně jednotlivá udání na podnikatele mají. Ani to, jak rozliší nahlášení nevydané účtenky od účelového očerňování - například v rámci konkurenčních bojů.

Podle generálního ředitele Finanční správy samotné hlášení od lidí neznamená automatický pokyn pro kontrolory. Daleko více spoléhají na vlastní analýzy.

„Z mého pohledu je nejdůležitější vědomí těch, kteří chtějí zákon porušovat, že existuje snadný způsob, jak to někdo oznámí a bude se s tím pracovat,“ říká Janeček. Podle něj byly udavačské stránky jediné negativum, které si oponenti na elektronické evidenci tržeb našli, proto se službu rozhodli po měsíci stáhnout. Andrej Babiš se od stránek distancoval s tím, že o jejich existenci nevěděl a stojí za nimi „usilovný úředník". Posléze pro portál Blesk.cz přiznal, že o stránkách věděl, ale nevznikly na jeho popud.

V rámci první novoroční schůze Poslanecké sněmovny je v plánu projednání i pozměňovacích návrhů k zákonu o elektrické evidenci tržeb. Přímo ministr financí Andrej Babiš navrhuje dvě změny do zákona, který loni prosadil. Jednu pro drobné podnikatele, druhou pro e-shopy. Další změny navrhuje třeba KDU-ČSL, která by chtěla z EET vyjmout farmářské trhy a podnikatele na částečný úvazek.

Finanční správa má za sebou první kontroly v terénu. Podnikatele ale nenachytaly. Podívejte se, jak to Martin Janeček zdůvodňuje:

Prvních 500 kontrol EET na nic zásadního nepřišlo.

Reklama

Doporučované