Hlavní obsah

„Konec vaší doby“. Desetitisíce Slováků protestovaly proti Ficově vládě

V desítkách slovenských měst se lidé zúčastnili největší protivládní demonstrace od roku 1989.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Slovensko zažilo největší protivládní demonstraci od sametové revoluce. Uvádí to tamní média s tím, že jen na shromáždění v centru Bratislavy dorazilo několik desítek tisíc lidí. Demonstrovalo se i v desítkách dalších měst včetně těch největších – Košic, Prešova, Žiliny a Nitry.

Článek

Desetitisíce lidí zaplnily v pátek odpoledne náměstí Slovenského národního povstání v centru Bratislavy. Protestovaly proti vládě premiéra Roberta Fica a za řádné vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Už od samotného začátku shromáždění protestující křičeli „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“. Demonstrace trvala přibližně hodinu a na pódiu se při ní vystřídala řada řečníků.

Mezi těmi byla i sestra zavražděného novináře Mária Kuciaková. „Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno,“ řekla Kuciaková, po jejímž vystoupení dav odpověděl dlouhým potleskem.

Potlesk si vysloužil také odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák. „Možná jsme se naučili být lhostejní, naučili se rezignovat při všech těch kauzách a skutcích, které se staly, či nestaly. Ale aby zabití člověka prošlo vedle nás a ztratilo se v čase, to by znamenalo, že jsme morálně rozvrácení,“ řekl z pódia duchovní Bezák.

Demonstrace se konaly i v desítkách dalších měst napříč Slovenskem. Podle tamních médií šlo o největší protivládní protesty od roku 1989. Podle odhadů zpravodajského serveru aktuality.sk, vycházejících z digitální mapy, mohlo na shromáždění v Bratislavě dorazit až 60 tisíc lidí. Po celé zemi pak do ulic vyšlo přes 120 tisíc lidí. Stovky protestujících se v pátek za stejným účelem shromáždily i v Praze a v Brně.

Už před týdnem se na Slovensku a v zahraničí konala vzpomínková shromáždění za Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou. Zúčastnily se jich tisíce lidí, páteční protesty ale byly masivnější. Zásluhu na tom může mít i to, že řada vysokých škol dala studentům volno, aby se mohli demonstrací zúčastnit.

Reklama

Doporučované