Hlavní obsah

Sobotka doručil na Hrad klíčový návrh. Na tahu je teď prezident

Vládní krize, den šestnáctý.

 

Reklama

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš se shodli na jedné z otázek, která byla příčinou vleklé vládní krize: Kdo šéfa hnutí ANO nahradí na postu ministra financí. Teď se čeká na to, jak na jejich dohodu zareaguje prezident.

Článek

Návrh na jmenování poslance Ivana Pilného (ANO) ministrem financí byl doručen na Pražský hrad. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby ve věci konal. Zeman se dnes krátce po půlnoci vrátil z návštěvy Číny, před odletem na ni uvedl, že se vládní krizí bude zabývat po svém návratu.

Zeman dosud návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl. Prezident to zdůvodňoval tím, že čeká na souhlas hnutí ANO a také na návrh kandidáta, který Babiše v úřadu nahradí. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček později během návštěvy Číny uvedl, že prezidentův postoj k záležitosti zveřejní příští týden v úterý na své tiskové konferenci.

Babiš ve středu po dohodě se Sobotkou, že úřad převezme Pilný, oznámil, že prezidenta požádá, aby návrhům na jeho odvolání a jmenování Pilného vyhověl. Řekl rovněž, že předpokládá, že sám odejde z ministerstva do konce měsíce.

Poté, co ČSSD shodila ze stolu nominace Aleny Schillerové i Richarda Brabce, ve středu premiér kývl na třetí jméno. Šéfem státní kasy se má stát současný předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný.

Znamená to konec vládní krize? Může do dalšího vývoje ještě výrazně promluvit prezident Miloš Zeman? Kdo je Ivan Pilný a zvládne případně svou novou úlohu? Odpovědi bude ve studiu Seznamu hledat reportér Václav Dolejší (pusťte si studio ve videu nahoře).

Reklama

Doporučované