Hlavní obsah

Konec vlády jedné dvoustrany. Evropský parlament se chystá ovládnout koalice změny

V Evropském parlamentu oslabil dosavadní hegemon, na Slovensku se formuje nová opozice a vítězství nacionalistů ve Francii.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stávající hegemon, spojenectví lidovců a socialistů, ztratil v eurovolbách osmdesát křesel. Nově se vládnoucí blok rozšíří nejspíše o liberály z ALDE, která si podle všeho polepší o rekordních čtyřicet mandátů.

Článek

Dlouhá desetiletí to byla konstanta, na kterou se dalo v Evropském parlamentu spolehnout: většinu křesel, a tudíž klíčovou sílu, držela koalice evropských lidových stran (EPP) a socialistů (S&D).

Trvalo čtyřicet let, než touto jistotou voliči napříč Unií otřásli, a rekordní počet, který letos přišel k volebním urnám, rozhodl, že pro následujících pět let bude Evropský parlament rozmanitější a pravděpodobně také uhádanější než kdy dřív.

Dosud vládnoucí koaliční duo ztratilo dohromady osmdesát křesel (podle nejčerstvější prognózy z pondělního dopoledne). A pro příštích pět let tak bude muset najít dalšího spojence.

Nejpravděpodobněji tímto třetím triumvirem bude frakce liberálů ALDE, která se pravděpodobně rozroste o rekordních čtyřicet křesel, a stane se tak „volebním skokanem“.

Koalice změny

Že je úvaha o spojenectví právě těchto tří frakcí tou hlavní a nejlogičtější, potvrdili během volební noci i lídři všech tří nejsilnějších politických skupin. „Když se podívám na výsledky, nevidím zde variantu většiny proti lidovcům ani proti socialistům ani proti liberálům. Takže to, co po nás teď požaduji, je zkusit spojit síly a pracovat dohromady,“ vyhodil míček jako první lídr lidovců Manfred Weber.

K usednutí k jednacímu stolu vyzval i předseda druhých v pořadí, frakce socialistů a demokratů Frans Timmermans. „Sedněme si k jednomu stolu a pojďme zkusit najít společný program pro Evropu, který ji připraví na to, čemu bude v následujících letech čelit,“ vyzval kolegy na tiskové konferenci.

Že hodlají být součástí příštího vládnoucího hlasu Evropského parlamentu, poté potvrdila i Margrethe Vestagerová z ALDE. „Tyto volby přinesly změnu. Už to není o většině dvou hlavních stran. Toto je úplně nový parlament. Oceňuji slova kolegy Timmermanse, že koalici by měly vytvořit síly, které chtějí něco dělat, být akční a změnit věci,“ potvrdila nynější komisařka pro hospodářskou soutěž, že rozhodně nehodlají zůstat opodál.

Přesto, že frakce ALDE skončila za lidovci a socialisty až třetí v pořadí, má o co své sebevědomí opírat. Slaví rekordní posílení, kromě původních 68 křesel jednacího sálu její představitelé usednou ještě do dalších jednačtyřiceti. Součástí ALDE se navíc stane hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu.

Boj o šéfa Komise

Ač se z prvních vzkazů jednotlivých lídrů může na první pohled zdát, že je o budoucím spojenectví jasno, čekají kuloáry a kanceláře bruselského i štrasburského sídla Evropského parlamentu do ustavující schůze ještě rušné chvilky.

Hlavní zádrhel zřejmě přijde záhy a jmenuje se nový šéf Evropské komise. Že si i přes ztrátu téměř čtyř desítek křesel stále dělají nárok lidovci jako celkoví vítězové voleb, potvrdil pár minut po zveřejnění výsledků Weber jako jejich lídr a zároveň hlavní kandidát na nástupce Jeana-Clauda Junckera.

„Když budeme dbát na demokratické principy, pak by ti, kteří se spojí dohromady, měli respektovat, kdo z nich je první, druhý a třetí, když budou rozhodovat, kdo z nich by měl hrát roli vůdce,“ nenechal nikoho na pochybách, že očekává od ostatních spojenců podporu pro svou nominaci do čela Komise.

Socialisté jako druhá frakce na pásce však žádný bianco šek vypsat lidovcům nehodlá. „Nebudu teď ohledně tohoto dávat žádná stanoviska,“ vzkázal přes televizní kamery předseda socialistické frakce Frans Timmermans. „Doufám, že budeme schopni přijít s koalicí, která přinese program, který pro následujících pět let potřebujeme. A teprve poté můžeme hrát svou hru o trůny, kdo dostane jakou funkci. Takový je správný pořádek věcí,“ ujistil, že hotovo není zatím nic.

A své ambice nevzdává ani Vestagerová, která během volební noci na dotaz novinářů potvrdila, že i ona má stále zájem usednout do čela Komise.

Na vyjednávání mají zástupci nových evropských frakcí, které v Evropském parlamentu sdružují jednotlivé národní politické strany, jen něco přes měsíc. V hlavním jednacím sále štrasburského sídla se europoslanci v novém složení sejdou poprvé 2. července.

Reklama

Související témata:

Doporučované