Hlavní obsah

Čtyři mrtví po útoku na Kongres. Trumpovci násilím přerušili závěr voleb

Podívejte se na video ze střetů v Kapitolu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Mělo to být jednání k potvrzení výsledků amerických prezidentských voleb. Namísto toho si „vzali slovo“ protrumpovští demonstranti stejně jako jejich kandidát nesmíření s prohrou. Kongres zachvátil chaos, agrese a střelba.

Článek

Z pódia před Bílým domem ve středu nejdříve promluvil Donald Trump. Směrem k protestujícím prohlásil, že svou porážku nikdy neuzná a vyzval svého viceprezidenta Mikea Pence k narušení jednání v Kongresu, který měl podle očekávání potvrdit do funkce lidmi zvoleného Joea Bidena.

O dvě hodiny později už svět s hrůzou sledoval záběry jako z násilného státního převratu, ve který se změnilo jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb. Očekávané oficiální vyústění amerických prezidentských voleb vystřídal chaos, který řada politiků i komentátorů označuje za bezprecedentní v moderních amerických dějinách.

Středeční dění v USA jsme sledovali online:

Obě komory amerického Kongresu, které právě probíraly stížnost na volby hned v prvním státě, tedy Arizoně, tak jednání musely přerušit. Protrumpovští demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty se dostali do budovy. Rozjařené davy i navzdory policií použitému slznému plynu ovládly i schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Nejméně desítka lidí s vlajkami hlásajícími podporu Donaldu Trumpovi pronikla dovnitř.

Podle záběrů amerických médií se demonstranti volně procházeli po chodbách sídla Kongresu, často s mobilními telefony v rukou. Jeden z výtržníků vylezl na pódium a křičel: „Trump vyhrál tyto volby!“ Pokřik „my chceme Trumpa“ provázel cestu demonstrantů napříč budovou Kapitolu.

Foto: Win McNamee, Getty Images

Výtržník se zdál být se svým lupem spokojený.

Agresivitu protestujících popisovali i přítomní novináři. Novinář americké stanice CNN Alexander Marquardt napsal na svůj Twitter přímé svědectví zevnitř Kongresu: „Seskupili se kolem mého týmu, když zjistili, co jsme zač. Jsou extrémně agresivní, musíme se odsud dostat.“ Právě novináři se stali jedním z cílů řádění demonstrantů. Za křiku „f*ck fake news“ je napadali, vyháněli a rozbíjeli jejich vybavení. Zranění utrpělo několik policistů, nejméně jeden z nich musel být převezen do nemocnice, napsala agentura Reuters.

Násilnosti doplnila i střelba ostrými. V Kapitolu byla postřelena do hrudi neznámá žena, kterou záchranná služba odvážela v kritickém stavu. Později americká média přinesla zprávu, že žena svým zraněním podlehla.

Nejnovější zprávy pak mluví o čtyřech mrtvých, které si vyžádal vpád Trumpových příznivců do washingtonského Kapitolu. Ženu, o jejímž úmrtí média informovala dříve a která podle nich patřila k podporovatelům současného prezidenta, zastřelila kapitolská policie. S odvoláním na bezpečnostní složky o tom informovala agentura AP.

V areálu amerického Kapitolu pak policisté našli nejméně dvě improvizované výbušniny. První v sídle Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) policie bezpečně zneškodnila. Výbušným zařízením byla podle zdroje z RNC trubková bomba. Druhý balíček nalezený v demokratickém sídle ještě nebyl identifikován, sdělil listu nejmenovaný člen Demokratické strany. Sídla obou výborů se v hlavním městě nacházejí jen několik bloků od budovy Kapitolu.

Z budovy museli policisté evakuovat členy Sněmovny reprezentantů, včetně její předsedkyně Nancy Pelosiové. Ta po přemístění na bezpečné místo zažádala o nasazení Národní gardy. Odklizeni do bezpečí museli být i zákonodárci a viceprezident Mike Pence. Trump následně protestující na Twitteru vybídl, aby „zůstali nenásilní“, k opuštění budovy je ale nevyzval. Starostka Washingtonu Muriel Bowserové vyhlásila od půlnoci středoevropského času zákaz vycházení v celém městě.

Guvernér amerického státu Virginie Ralph Northam žádosti Pelosiové vyhověl a vyslal do Washingtonu členy tamní Národní gardy. Na Twitteru se o něco později objevila zpráva, že prezident Trump nařídil Národní gardě a dalším „federálním ochranným službám“, aby jim pomohly reagovat na výtržníky. „Znovu opakujeme výzvu prezidenta Trumpa proti násilí a k zachování míru,“ tweetovala tisková mluvčí Bílého domu.

+12

Ke Kapitolu zamířili i příslušníci Národní gardy a policisté ze sousední Virginie a Marylandu. Podle AP vyslalo další federální agenty na místo také ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Texaský senátor Ted Cruz vyzval protestující k tomu, aby „okamžitě přestali“. „Ústava chrání mírové protesty, ale násilí – ať už zprava, nebo zleva – je VŽDYCKY špatně,“ napsal republikán na svůj Twitter.

Pořádek se snažil ujednat také zvolený prezident Joe Biden, který vystoupil s projevem před národem. „Vyzývám Donalda Trumpa, aby okamžitě vystoupil v národní televizi a uklidnil dění,“ řekl. „Toto není klidný protest, toto je vzpoura. Celý svět nás sleduje, naše děti sedí před televizními obrazovkami a sledují, co se u nás v jednadvacátém století děje. Amerika je o dost lepší, než jak ji vidíme dnes,“ dodal Biden. „Tento chaos musí skončit, a to hned!“

Situaci se snažila mírnit i Ivanka Trumpová, ovšem nezvolila šťastný způsob. Protestující sice vyzvala ke klidu zbraní, ale zároveň je označila za patrioty. Tweet následně smazala.

Pobouření vyvolalo také video, ve kterém si policisté s výtržníky, v příspěvku nazvanými jako „teroristy“, dělali selfie snímek. Otázky vyvolalo také neověřené video, na kterém policisté s klidem před demonstranty rozevírají bariéry a pouští je do prostoru před Kapitolem.

Později policisté potvrdili další zprávu – výtržníci pronikli do Kapitolu znovu, tentokrát severním vchodem. Někteří z nich se vloupali do kanceláří. Přibližně ve stejnou chvíli Donald Trump zveřejnil předtočený videovzkaz: „Vím, že to bolí. Byly to ukradené volby, vyhráli jsme, všichni to vědí, ale teď musíte jít domů, musí být zachován zákon a pořádek,“ řekl k nelibosti mnohých světových lídrů, kteří na twitterových účtech začali sdílet nesouhlas s povolebním děním.

Po několika hodinách se budovu Kapitolu podle úřadů podařilo vyklidit a zajistit. Zbylé demonstranty před sídlem Kongresu rozháněla policie slzným plynem a zábleskovými granáty před začátkem mimořádného zákazu vycházení. Postupně zbytky demonstrantů vytlačila z okolí Kapitolu. Americký senátor Jeff Merkley na svém Twitteru informoval, že se díky rychlé práci zaměstnanců Senátu podařilo zachránit hlasovací lístky volitelů.

Foto: Win McNamee, Getty Images

Jeden z protestujících sedící na místě předsedy Senátu USA.

Kongres se tak po několika hodinách jednání k němu vrátil a nad ránem středoevropského času zamítl stížnost na volby v Arizoně.

Někteří republikánští poslanci před propuknutím nepokojů naznačili, že hodlají podobné stížnosti jako v případě Arizony vznést i u několika dalších států. Několik z nich po násilí na půdě Kongresu však názor změnilo, a to včetně senátorky Kelly Loefflerové, která v úterních volbách neobhájila svůj stávající mandát před kandidátem demokratů.

„To, co se v těchto komorách stalo, je neomluvitelné,“ uvedla Loefflerová, která chystala námitku na výsledek prezidentských voleb ve svém domovském státě Georgie. Stížnosti nepřednesou ani senátoři za Montanu a Indianu.

Reklama

Doporučované