Hlavní obsah

Konečně prší, ale letošní Medard je ostřejší, než býval. Češi si musí zvykat

Foto: Unsplash (ilustrační)

Je dobře, že prší, špatné je, že se tak děje v extrémní podobě.

Reklama

Česko se letos dočkalo typicky medardovského počasí, kdy v posledních pětadvaceti dnech pravidelně prší. Horší je, že jde často o srážky přívalové. Podle klimatologů si ale na extrémní přívaly vody v Česku musíme začít zvykat.

Článek

„Aktuálně jsme se ocitli pod vlivem typické medardovské cirkulace, což je vzhledem k zavodnění krajiny žádoucí,“ říká Aleš Farda, klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd v Brně. „Medard je ovšem, jak všichni vidíme, ostřejší, než býval. Deště jsou prudké a vydatné, což mimo jiné souvisí s tím, jak se postupně zhoršuje klima. V příštích letech se Česko zřejmě nemusí ani tak obávat toho, že by nepršelo vůbec, ale že budou srážky extrémnější, soustředěné vždy do několika dnů, které pak vystřídá suché období.“

Pro Česko v minulých dekádách typické počasí, kdy krajinu sytily vodou především podzimní deště, zimní sníh a jarní deštíky, je už passé. „V listopadu vždy řadu dní soustavně pršelo, mírnější deště pak přicházely s jarem. To je pryč. Tento režim počasí u nás vymizel,“ konstatuje Farda.

V posledních pěti až sedmi letech zesiluje trend, kdy je například dva měsíce sucho, načež několik dní prudce prší, aby se vzápětí vrátilo soustavné sucho. „Je to znepokojivé. Příchod podobného počasí jsme sice očekávali, ale až někdy v roce 2040,“ upozorňuje Farda.

Povodně na střední Moravě:

+6

Experti teď hledají důvody takového urychlení. Není podle nich pochyb, že průměrná teplota v Česku poroste. Se srážkami je to ovšem komplikovanější. „Klima má svou přirozenou variabilitu. Ta se však nyní sčítá s klimatickou změnou. Výsledkem jsou současné výkyvy. Jistě, je možné, že se za pár let vrátíme k počasí, které jsme u nás znali třeba před padesáti roky. Pravděpodobnější je ale opak, totiž, že se extrémy budou zhoršovat,“ domnívá se klimatolog.

Bouřky, které zůstávají stát na místě.

Jeho kolega, Miroslav Trnka, výzkumník v oblasti zemědělského sucha z portálu Intersucho, nedávno Seznam Zprávám řekl, že trend prohlubujícího se sucha bude pokračovat, ale nebude lineární. „V některých letech, a my nevíme ve kterých, bude vody až příliš, že na současné sucho možná na chvíli zapomeneme. Ale posun faktorů k čím dál horší vodní bilanci bude nejspíše pokračovat. A my se musíme přizpůsobit oběma extrémům. Pokud by byl výhled, že bude jen víc a víc sucho, byla by adaptace v principu jednoduchá, mohli bychom se inspirovat třeba v Izraeli, kde to zvládají dobře. Naše krajina a infrastruktura se však musí připravit i na mimořádné vlhké roky s rizikem povodní a několik týdnů neobdělavatelných pozemků,“ varuje Trnka.

Reklama

Doporučované