Hlavní obsah

Konečně úleva? Lidé na západě Prahy doufají v konec granulového zápachu

Konečně úleva? Lidé na západě Prahy doufají v konec „granulového“ zápachu.Video: Zuzana Panchártková

 

Reklama

Obyvatele Zličína a několika dalších pražských čtvrtí více než deset let obtěžuje nechutný nasládlý zápach z nedaleké továrny na krmivo pro zvířata. Teď začínají mít naději, že se ho zbaví.

Článek

Továrna společnosti Vafo, která vyrábí známé granule Brit pro domácí zvířata, stojí ve středočeských Chrášťanech na hranici s hlavním městem. Vítr zanáší nepříjemný odér z výroby až do pražských sídlišť, kromě Zličína a Řeporyjí i do Stodůlek a Jinonic, a dokonce i na ruzyňské letiště.

„Smrdí to, jako kdybyste strčili hlavu do pytle s granulemi. Je to intenzivní, velmi nepříjemný zápach,“ říká starosta blízkých Řeporyjí Pavel Novotný.

Krmivo pro psy, kočky a další zvířata se v Chrášťanech vyrábí už od roku 1994. V té době byla ale továrna v dostatečné vzdálenosti od obytných domů. Když se zástavba během let k výrobně granulí přiblížila, začali se lidé z okolí proti zápachu ozývat.

Psali petice na vedení Středočeského kraje, pražský magistrát, Českou inspekci životního prostředí a další úřady a loni uspořádali demonstraci před ministerstvem životního prostředí. To skutečně udělilo firmě Vafo dvě pokuty v řádu stovek tisíc korun. Závažné pochybení, které by vedlo k omezení nebo zastavení výroby, ale inspekce nenašla. Dlouho se tak zdálo, že se zápachu nezbaví.

Podle Bohumila Kotlíka z oddělení hygieny ovzduší a odpadů ze Státního zdravotního ústavu je vnímání zápachu individuální, a je proto velmi obtížné jej změřit.

„Celé je to o tom, jak ti lidé ten zápach vnímají, jestli ho vnímají jako nebezpečí, nebo jim nevadí. Když tam postavíte 10 lidí, tak každý to bude cítit jinak,“ říká odborník.

Investice rostou, zápach zůstává

Společnost Vafo problém uznala. V minulých letech tak dobrovolně investovala do čisticích zařízení desítky milionů. „Celý systém očišťuje vzduch s účinností 92 procent. Do této technologie jsme investovali už 78 milionů korun,“ popisuje produktová ředitelka firmy Vafo Karolína Čápová.

Jenže ani to příliš nepomohlo.

Podle místních obyvatel čištění vzduchu ulevilo místním od zápachu jen částečně. Lidé ze spolku Praha pro život, který se postavil do čela boje, už podle svých slov ztratili naději, že by se mohli zápachu zbavit.

„Neříkám, že tam v minulých letech žádná zařízení nenainstalovali. Ale pak se nestarali o to, jestli to funguje, nebo ne. Oni zřejmě investovali peníze, ale efekt tam žádný nebyl,“ říká místopředsedkyně spolku Jana Horká.

Granulemi ke změně zákona

Do řešení problému se zapojili i starostové postižených pražských částí spolu s magistrátem. Pod jejich nátlakem se továrna Vafo v prosinci obrátila na odborníky a sestavila komisi, která se snaží přijít s řešením. Koncem roku tak firma spustila novou čističku vzduchu, která zřejmě zápach částečně eliminovala.

Na webovém portálu smradek.eu, kam lidé hlásí nepříjemné pachy ve svém okolí, ubylo hlášení stížností i na Vafo.

Případ zapáchajících granulí by navíc mohl vést ke změně zákona a přesnému stanovení pachových limitů.

Obyvatelé západního okraje Prahy ale i tak možná znovu vytáhnou do boje. Společnost Vafo na konci dubna získala povolení k výraznému zvýšení výroby a není jasné, jestli se vyšší produkce projeví i zvýšením intenzity zápachu.

„Na jednu stranu je to taková radost, že to opravdu nesmrdí a že otvírám okno beze strachu. Na druhou stranu je to opatrnost, ten případ se vleče už dlouho,“ dodává Horká.

Reklama

Související témata:

Doporučované