Hlavní obsah

Konečně volní. Strach ale v odříznutých obcích zůstává

Foto: František Nabenkögel

Dvoutýdenní izolace udělala z uzavřených obcí městečka duchů. Takto to vypadalo před nedávnem v Litovli.

Reklama

Dvoutýdenní izolace Litovle, Uničova a dalších obcí skončila o půlnoci z neděle na pondělí. Zrušení přísných opatření přináší obyvatelům radost, zároveň ale budí obavy.

Článek

Čtrnáct dní strávili občané jednadvaceti olomouckých obcí v kompletní izolaci. Nemohli opustit místo bydliště a nikdo zvenčí nemohl k nim. Celý víkend s napětím čekali, jaké bude finální rozhodnutí hygieniků. Prodlouží jejich karanténu, nebo přísná omezení konečně skončí? V neděli krátce po obědě bylo jasno. Izolace pokračovat nebude. Život tamějších občanů se tak posunul o kousek blíž normálu.

Rozhodnutí hygieniků vyvolalo mezi obyvateli rozporuplné emoce. Někteří uvolnění situace s nadšením vítají, jiní se obávají, zda nepřišlo zbytečně brzy.

„Je to tady jako v Kocourkově. Při dvaceti nemocných nás zavřou, teď je na Litovelsku a Uničovsku dohromady přes sto nakažených, a oni otvírají. Jakmile lidé začnou pendlovat, bude to jen horší,“ myslí si Miluše Hlavinková z Litovle. Za běžných okolností brigádničí v supermarketu, teď tam ale chodit odmítá. „Nebudu zvyšovat riziko nákazy, stačí, že v obchodě pracuje můj přítel,“ dodává. Sama tak zůstává i nadále doma, kde se stará o babičku.

Nastávající maminka Veronika Kubíková má však z otevření radost. Kvůli karanténě jí lékař minulý týden zrušil kontrolu srdečních ozev dítěte. „Konečně nás otevřeli. Dnes budu volat gynekologovi a domlouvat se, kdy nejdříve mě vezme na kontrolu,“ plánuje.

Konec izolace potěšil také Pavlu Přikrylovou z Uničova. Ta se dnes ráno chystala do práce, narazila ale na zádrhel s obnovením dopravy. Zatímco vlaky už nově otevřenými obcemi projíždí, s autobusy je problém. Podle uničovského starosty Radka Vincoura autobusové linky obnoví provoz v úterý, nejpozději ve středu.

S dopravou teď bojuje také Litovel. „Autobusy mají jezdit od úterý, dnes vezl zaměstnance do práce šéf,“ popsala pro Seznam Zprávy brigádnice supermarketu Billa Miluše Hlavinková. „Šéf je z Prostějova, místo aby jel rovnou do Litovle, jede přes Olomouc. Tam nabere všechny, kteří se mu vejdou do auta, a odveze je do práce,“ vysvětlila.

Zrušení přísných opatření dopadá v mnoha ohledech právě na zaměstnavatele, kteří v obcích působí. Ředitelka uničovského domova pro seniory Monika Glatterová vidí úlevu zejména v oblasti zásobování.

„Distribuce zboží samozřejmě fungovala, nejnutnější věci nám sem vozili. Některé zásilky jsme ale museli přebírat na hranicích, což teď odpadne. Ušetří nám to čas a usnadní organizaci,“ řekla.

Továrně Unex se zase do práce vrátili zaměstnanci z okolních obcí, kteří kvůli izolaci doposud zůstávali doma. „Ukončení izolace nám usnadní podmínky pro pokračování výroby, především ve vztahu k zásobování materiálem a odbytu hotových výrobků,“ oznámil mluvčí Unexu Boris Keka.

Kromě zaměstnavatelů ovlivní otevření zóny také práci litovelských dobrovolníků. „Když teď izolace skončila, chtěli bychom rozšířit dobrovolnictví i do ostatních obcí. Jen to musíme pořádně promyslet, teď se u toho navíc věnuji i své práci, času tolik není. V každém případě pokračujeme dál,“ popsal František Nabenkögel, který dobrovolnickou činnost v Litovli organizuje.

Dva týdny nejtvrdších opatření mají obce za sebou, starosta Uničova Radek Vincour si ale uvědomuje, že ještě zdaleka nemají vyhráno. „Stále jsme v nouzovém stavu, stejně jako celá republika. Je potřeba nadále dbát na své zdraví, nosit ochranné pomůcky a zdržovat se venku co nejméně,“ sdělil.

Na sociálních sítích se setkává s tím, že občané okolních obcí mají z otevření strach, chápou obyvatele Litovelska a Uničovska jako riziko. „Rád bych zdůraznil, že nic takového jako zavlečení nákazy do okolních obcí nehrozí. Občané, kteří mají důvodné podezření na koronavirus, čekají v domácí karanténě na výsledky testů. Ti ostatní, kteří mohou od pondělí Uničov opustit, jsou zdraví a není důvod nadále omezovat jejich svobodu pohybu,“ tvrdí Vincour.

Reklama

Doporučované