Hlavní obsah

Konečný počet obětí londýnského požáru by se mohl vyšplhat ke stovce. Zatím je jich 17

Konečná bilance mohutného požáru londýnského věžáku by se mohla vyšplhat až ke stovce.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Podle velitele Metropolitní policie Stuarta Cundyho může pátrání po dalších obětech trvat několik měsíců.

Článek

Londýnská policie zahájila vyšetřování požáru výškové budovy ve čtvrti Kensington. Hasiči zatím našli sedmnáct mrtvých, bezpečnostní složky se ale obávají, že by se konečný počet obětí mohl vyšplhat až ke stovce.

Hasiči se stále nedostali do míst, která požár a trosky domu zcela znepřístupnily. Obávají se tak, že v odříznutých bytech najdou těla těch, kteří před hořícím peklem nestihli utéct.

Podle velitele Metropolitní policie Stuarta Cundyho může pátrání po dalších obětech trvat několik měsíců.

Ve 24 podlažích londýnského věžáku Grenfell Tower, jenž začal hořet ve středu ráno, žilo asi 500 lidí. Objekt vyhořel od druhého až po poslední podlaží. Z aktuálních snímků je patrné, že skrze horní patra budovy lze prohlédnout skrz na skrz (podívejte se ve videu nad článkem).

Dům vzplál podle několika zdrojů během pouhých patnácti minut, příčina požáru je stále předmětem vyšetřování. Podle mnohých selhala protipožární ochrana objektu.

Požár se měl rozšířit kvůli hořlavému opláštění budovy, jež tvořily hliníkové plechy s polyetynelovým jádrem, které usnadnily šíření ohně vyvolaného výbuchem vadné ledničky. Podle BBC byl tento typ opláštění spojován s šířením požárů výškových budov ve Francii, Spojených arabských emirátech a Austrálii.

Firma Rydon, která nedávno provedla rekonstrukci Grenfell Tower, trvá na tom, že se projekt držel všech požadovaných stavebních předpisů. Opravy zahrnovaly podle agentury AP instalaci vnějšího izolačního pláště, dvojitých oken a napojení na obecní systém vytápění.

Bytový komplex byl postaven v 70. letech minulého století a v uplynulých dvou letech bylo na jeho rekonstrukci vynaloženo deset milionů liber (téměř 300 milionů korun).

U požáru zasahovalo 200 hasičů a 20 zdravotnických týmů. Statici zatím nevyloučili, že by se budova mohla zřítit.

Požár v londýnské čtvrti White City hasí na 200 hasičů.Video: Jakub Říha

Reklama

Související témata:
Kensington

Doporučované