Hlavní obsah

Konference v Paříži podpořila vznik dvou států na Blízkém východě. Izrael je proti

Pařížská konference podporuje vznik dvou států na Blízkém východě.

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu konferenci označil za bezvýznamnou.

Článek

Konference, na níž v Paříži jednalo 70 zemí světa o řešení situace mezi Izraelem a Palestinou, podpořila na Blízkém východě vznik dvou států.

Izrael ani Palestinci na konferenci zastoupeni nebyli, ale podle dohody by měli být přizváni na další kolo jednání, které by se mělo uskutečnit ještě letos.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však konferenci označil za bezvýznamnou. Jednání bylo podle Netanjahua zmanipulované a namířené proti Izraeli a obvinil také Francii, že spolupracuje s Palestinci.

Palestinský prezident Mahmoud Abbas naopak podporu účastníků konference přivítal. „Oceňujeme prezidenta Hollanda a francouzskou vládu za to, že zorganizovali tuto mezinárodní konferenci, a žádáme všechny zúčastněné, aby uplatnili konkrétní opatření a naplnili rezoluci Spojených národů a mezinárodní právo,” uvedl.

Británie, která měla na jednání status pozorovatele, vyjádřila k závěrům konference výhrady a dala najevo pochybnosti, že výsledek přispěje k urovnání konfliktu na Blízkém východě. Podle agentury AFP Spojené království závěrečný dokument nepodepsalo.

Britské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž upozorňuje, že konference „měla přispět k dosažení míru mezi stranami, které se jí nezúčastnily". Znepokojení Londýna také vyvolala skutečnost, že jednání bylo svoláno jen několik dní před Trumpovou páteční inaugurací, přestože jeho vláda má být garantem jakékoli budoucí dohody. Británii rovněž vadí, že pařížské jednání se uskutečnilo proti vůli Izraele.

Na konferenci byli zastoupeni všichni stálí členové Rady bezpečnosti, Spojené státy reprezentoval odcházející ministr zahraničí John Kerry.

Ten podle úřadu izraelské vlády telefonoval izraelskému premiérovi Netanjahuovi, aby ho informoval o krocích USA „ke zmírnění formulací” dokumentů pařížské konference. Ujistil ho prý, že nebudou přijaty žádné závěry na konferenci samé, ani následně na půdě Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Doporučované