Hlavní obsah

Konflikt na hranicích. Srbové vyslali na území Kosova vlak v národních barvách. Nedojel

Kosovo zabránilo srbskému vlaku, aby vjel na jeho území.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Vlak v srbských národních barvách a s hosteskami zastavila na hranicích s Kosovem policie.

Článek

Srbsko se pokusilo zahájit železniční spojení s oblastí na severu Kosova, kde žije převážně srbská menšina. Učinilo tak navzdory protestům kosovské vlády, která to považuje za provokaci a agresivní narušení své svrchovanosti, uvedla agentura AP.

Vlak ruské výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostelů, klášterů a středověkých měst vyjel z Bělehradu se všemi poctami, přítomni byli i členové vlády. Ve 20 jazycích byl pokrytý nápisem Kosovo je Srbsko. Hostesky ve vagónech byly oblečené do srbských národních barev.

„Je to taková pohyblivá výstava ukazující naše kulturní dědictví," uvedl Marko Djurić, který vede srbský vládní úřad pro Kosovo. Železniční spojení je podle něj pro sever Kosova důležité, kritiku kosovských úřadů odmítl.

Vlak ale později na hranicích zastavila policie poté, co z Kosova přišla výhrůžka, že na trati, po níž měl vlak dojet do Mitrovice, bude odpálena nálož.

Kosovo, které je bývalou srbskou provincií, vyhlásilo jednostrannou nezávislost v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije početná srbská menšina.

Odkdy bude fungovat pravidelné spojení s Kosovskou Mitrovicí, zatím nebylo oznámeno. Vlak ze srbské metropole zamířil do kosovského města vůbec poprvé od války na konci 90. let.

Kosovská ministryně Edita Tahiriová Srbsko obvinila z ohrožení regionální stability a vyzvala Evropskou unii, aby zasáhla. „Jde o provokaci vůči Kosovu. Srbsko otevřeně přišlo s agresivní politikou ohrožující územní integritu a svrchovanost Kosova a jeho národní bezpečnost," dodala.

Mapa Balkánu.

Reklama

Doporučované