Hlavní obsah

Konflikt Pirátů s ODS. Zeptali jsme se, proč se tak nesnášejí. Překvapili

Dolejší na křižovatce, reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí, řeší otázku opozičních voličů: Koho volit? Černé, nebo modré?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Vy jste svazáci! A vy podvodníci! ODS a Piráti na sebe čím dál častěji útočí, ačkoli se po volbách možná sejdou ve společné vládě. Zeptali jsme se politiků, jestli také na sobě dokážou najít něco pozitivního.

Článek

Lidé, kteří si přejí konec Babišovy vlády, možná také stojí před letošními volbami na křižovatce. Koho volit? Modré, nebo černé? ODS, nebo Piráty? Obě opoziční strany se zformovaly do koalic a začaly po sobě střílet.

Scénka z chodby v Poslanecké sněmovně, kde se potkal nejdéle sloužící poslance Marek Benda z ODS s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, ukazuje, že víc než o střet pravice–levice jde o generační konflikt.

„Já říkám, že Piráti jsou námořní loupežníci,“ vypálí Benda. „My jen chceme vytvořit takový systém, aby se nemohly opakovat devadesátky,“ oponuje Bartoš a Benda hned namítá: „To je skoro škoda, devadesátky byly nejkrásnější období našeho života.“

Tihle dva se jen špičkují a ve skutečnosti k sobě navzájem chovají respekt. Zároveň uznávají, že případné vytvoření společné vlády po říjnových volbách bude znamenat spoustu kompromisů.

Vyrazili jsme s kamerou do Sněmovny zeptat se i dalších politiků z obou stran, co jim na sobě vadí a co naopak vidí na konkurenci inspirativního. Nejvíce si navzájem chválili své předsedy.

„Ivan Bartoš, alespoň mně je sympatický. Je to člověk, s nímž si dokážu představit, že strávím večer u vína, až to bude legální,“ říká první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

A podobně oplácí donedávna hlavní „ODSbijec“ mezi Piráty, šéf jejich poslanecké frakce Jakub Michálek. „Pirátská strana existuje už více než deset let, my už jsme se za ty roky taky někam posunuli a víme, že Petr Fiala je jiný typ politika, než byli jeho předchůdci v ODS.“

Podívejte se na další zajímavé odpovědi ve videu; další reportáže najdete zde. Celý díl pořadu Šťastné pondělí vysílá Televize Seznam každé pondělí ve 20:00.

A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované