Hlavní obsah
Online

Konflikt v Kerčském průlivu: Rusko zbrojí Krym

Výjimečný stav bude platit v některých pohraničních oblastech, situaci komentoval šéf Střediska bezpečnostní politiky Miloš Balabán.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina vyhlásila výjimečný stav poté, co Rusko v neděli zajalo tři její lodě a 24 vojáků. Západ akci Ruska odsoudil. Podle mnohých slouží vyeskalování situace prezidentům Putinovi i Porošenkovi k získání politických bodů v době, kdy jejich popularita upadá.

Článek

Od středy do 27. prosince platí v deseti ukrajinských oblastech výjimečný stav, konkrétně v pobřežních a pohraničních regionech. V pondělí to schválili ukrajinský prezident i parlament.

Opatřením Ukrajina reaguje na nedělní incident, kdy Rusové v Kerčském průlivu zadrželi tři ukrajinské lodě. Ty cestovaly z Oděsy do ukrajinského přístavu Mariupol. Kousek od města Kerč zahájily ruské lodě střelbu, při které zranily šest Ukrajinců, a lodě poté s 24 námořníky zajaly. Tři Ukrajinci skončili v kerčské nemocnici.

Foto: Seznam Zprávy

Lodě pluly z přístavu Oděsa do Mariupolu. Skončily ale v Kerčském průlivu.

Ukrajinci tvrdí, že Rusko střílelo s úmyslem zabít. Rusko se hájí, že střelbou chtělo lodě donutit, aby zastavily. Podle Rusů vstoupily ukrajinské lodě do jejich vod nelegálně poté, co FSB dočasně průliv uzavřela.

Dle expertů se ale jedná o porušení mezinárodního práva, jelikož Černé moře je otevřené k obchodu. Dohoda z roku 2003 navíc zaručuje, že Kerčský průliv a Azovské moře jsou domácí vody Ruska i Ukrajiny. Ukrajina dále tvrdí, že Rusko o plánu proplutí lodí informovala, Rusko to však popírá.

Jde o akt agrese vůči Ukrajině, Rusko si na podobné chování zvyklo, říká Romancov.Video: Jaroslav Gavenda

Válka nehrozí

I přes vyhlášení výjimečného stavu podle bezpečnostního analytika Miloše Balabána ze Střediska bezpečnostní politiky není pravděpodobné, že by konflikt přerostl ve válku. „Zavedení výjimečného stavu v žádném případě neznamená, že by Ukrajina vyhlásila válku. Pouze se dal do pohybu určitý mechanismus, jenž má za úkol zemi připravit na problémy, které by eventuálně vznikly při vojenské konfrontaci s Ruskem. Z mého pohledu je to ale víceméně pouze politické gesto, které nebude mít bezprostřední vliv na situaci mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl Seznamu Balabán. „Myslím, že situace se v současné době nepřemění v nějakou další vojenskou eskalaci, protože to není v zájmu ani jedné strany. Očekávám snahu konflikt řešit spíše diplomatickou cestou,“ dodal.

Západ kroky Ruska odsoudil. Jeho tradiční spojenci jako jsou například Čína nebo Kazachstán jsou ale na jeho straně.

Pavel Fischer ve Večerních zprávách vysvětloval aktuální konflikt.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

Proč rusko-ukrajinské vztahy vyeskalovaly zrovna teď?

V posledních několika měsících začalo Rusko prohledávat všechny lodě, které míří do nebo z ukrajinských přístavů. Prohledávání lodí začalo krátce poté, co Ukrajina v březnu zadržela rybářskou loď z Krymu. Podle Ruské federace je toto opatření nezbytné pro její ochranu, kdy vyzdvihuje obavy o Kerčský most, kterému jsou potenciální hrozbou ukrajinští radikálové.

Prezidenti obou zemí navíc ztrácejí popularitu. Putinova obliba se ocitla na nejnižší úrovni od anexe Krymu, po nezdařené důchodové reformě. Porošenka na druhou stranu čekají v březnu 2019 prezidentské volby. Opoziční politici Porošenka obviňují, že prosazením výjimečného stavu odloží začátek prezidentské kampaně.

Proč je Kerčský průliv důležitý?

Kerčský průliv spojuje cestu mezi Azovským a Černým mořem, evropskými a světovými trhy. Je také důležitým regionálním místem pro globální obchod s potravinami, obilím, ropou, nerosty a dřevem. Rusko přes průliv vybudovalo most, který je jediným přímým spojením mezi ruskou pevninou a anektovaným Krymem. Ukrajina si v červenci stěžovala, dva měsíce po otevření mostu, že Rusko stavbu využívá k omezení námořní činnosti.

Ruské úřady v pondělí v průlivu obnovily dopravu pro civilní plavidla.

  • Tusk si je jistý prodloužením unijních sankcí proti Rusku

    Evropská unie určitě příští měsíc prodlouží své dosavadní sankce proti Rusku. Prohlásil to dnes předseda Evropské rady Donald Tusk před novináři na summitu G20 v Buenos Aires.

    „Evropa je jednotná v podpoře ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti. Proto jsem si jistý, že v prosinci EU prodlouží sankce proti Rusku,” řekl Tusk na tiskové konferenci. Za „naprosto nepřijatelné“ označil to, že Rusko použilo sílu proti lodím ukrajinského námořnictva.

    Sankce vyhlásil Západ po ruské anexi Krymu a rozpoutání konfliktu s proruskými separatisty na východě Ukrajiny v roce 2014 a od té doby jsou pravidelně prodlužovány.

  • Ukrajina zakázala ruským mužům vstup na své území

    Ukrajina omezila vstup ruských mužů do své země.Video: Eva Krchová, Reuters

    Ukrajina během válečného stavu nebude vpouštět na své území ruské muže ve věku od 16 do 60 let, oznámil dnes náčelník pohraniční služby Petro Cygykal. Výjimku mohou představovat pouze humanitární mise, jako jsou příjezdy na pohřby.

  • Kyjev burcuje NATO

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko v německém listu Bild prohlásil, že Putin „nechce nic menšího než okupovat Azovské moře“ a je záhodno se ptát, „co Putin udělá dalšího, pokud ho nezastavíme“. I proto by země NATO měly vyslat své lodě do Azovského moře, aby „zde pomohly Ukrajině zajistit bezpečnost“.

    Ukrajinský ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan dnes obvinil Rusko, že zavedlo blokádu ukrajinských přístavů v Azovském moři. „Zablokováno je 35 lodí. Plout se smí pouze do ruských přístavů v Azovském moři. Rusko tedy zablokovalo ukrajinské přístavy v Azovském moři,“ napsal na Facebooku.

    Kreml tato obvinění popřel a ujistil, že Kerčský průliv je otevřen plavbě, a to i ukrajinským lodím. „Nevím o tom, že by nyní platila nějaká omezení. Naopak víme o tom, že Kerčský průliv funguje normálně,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Nicméně dodal, že občas kvůli špatnému počasí může kerčský přístav, který průliv spravuje, plavbu regulovat.

  • Trump zrušil argentinskou schůzku s Putinem, Kreml s ní počítá

    Schůzka mezi Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem v Buenos Aires se neuskuteční. Trump nejdříve před odletem do Argentiny prohlásil, že je na setkání s Putinem příhodný čas, ale poté na Twitteru oznámil, že do vyřešení rusko-ukrajinského incidentu v Kerčském průlivu je v zájmu všech stran rokování s Putinem zrušit.

    Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Interfax řekl, že Moskva o Trumpově tweetu ví, dosud ale žádné oficiální vyrozumění od Washingtonu nedostala. Během dne média s odkazem na interní dokument Kremlu informovala, že Rusko se schůzkou počítá v sobotu v 15:30 SEČ.

  • V ruské vazbě je už všech 24 zadržených Ukrajinců

    Ruský soud v krymském Simferopolu dnes poslal do vazby zbylých devět ukrajinských námořníků zadržených minulou neděli při incidentu v Kerčském průlivu. Patnáct jejich druhů soud na dva měsíce poslal do vazební věznice už v úterý. Tři z nich jsou se zraněními hospitalizováni ve vojenské nemocnici v Kerči.

    Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin dnes prohlásil, že Ukrajina považuje vězněné námořníky za válečné zajatce, a tudíž se na ně vztahuje ženevská konvence z roku 1949, nikoli ruské zákony.

  • Porošenko se snaží zvýšit své volební preference, řekl Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ze snahy zvýšit si volební preference pod rouškou vojenského střetu mezi ruskou a ukrajinskou armádou na Krymu. Putin to řekl na investičním fóru v Moskvě. Prezidentské volby se na Ukrajině budou konat příští rok.

  • Podle Putina přichází EU kvůli sankcím o pracovní místa

    Putin se opět ohradil proti západním sankcím. Ty podle něj poškozují i své tvůrce. „Mívali jsme se zeměmi Evropské unie, naším největším obchodním partnerem, obrat 450 miliard dolarů. Teď je to podle mého odhadu 236 (miliard dolarů),“ řekl. Uvedl také, že EU kvůli omezení obchodu s Ruskem přišla o 400 000 pracovních míst. „Cožpak to není rána pro ekonomiky států EU a pro lidi? Vždyť jde o rodiny, jejich příjmy, děti!“ zdůraznil.

    Sankce postihly i Rusko, ale ekonomika země se jim mezitím dokázala přizpůsobit, a tak se hlavě státu zdá, že klady momentálně převažují nad zápory. Nicméně investory do Ruska lákal i slovy, že v ruských projektech bývá zisk „třikrát až čtyřikrát vyšší než na jiných trzích“.

  • Ruský prezident chválil pobřežní stráž

    „Pokud jde o incident v Černém moři, tak je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem – a domnívám se, že i stávajícím prezidentem – před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku,“ prohlásil Putin na investičním fóru v Moskvě.

    Dodal, že v předvolebních průzkumech se prezident Petro Porošenko „nalézá kdesi na páté příčce“ a hrozí mu, že se nedostane ani do druhého kola, a tak musí „cosi udělat, aby vyostřil situaci a vytvořil soupeřům, hlavně z řad opozice, nepřekonatelné překážky“, řekl podle agentury TASS.

    Ruský prezident také pochválil pohraničníky, že zadržením ukrajinských narušitelů v Kerčském průlivu splnili svou povinnost: „Vojenské lodě vpadly do výsostných vod Ruské federace, neodpovídaly a nebylo jasné, co se chystají udělat. Jak měli pohraničníci jednat? Kdyby jednali jinak, všichni by skončili před soudem.“

  • Putin se chce setkat s Trumpem

    Ruský prezident Vladimir Putin označil nedělní incident v Kerčském průlivu za provokaci, zosnovanou před ukrajinskými prezidentskými volbami, a to možná přímo prezidentem Petrem Porošenkem. S americkým prezidentem Donaldem Trumpem se chce v Argentině na okraji summitu G20 setkat.

    „Doufám, že budu moci pohovořit s Trumpem v Argentině. Doufám, že můžeme jednat o překážkách obchodu. Trump obecně zastává pozitivní postoj," uvedl Putin podle agentury Reuters.

    Putinův mluvčí Dmitrij Peskov již dříve naznačil, že Kreml se schůzkou nadále počítá.

  • Ukrajinský premiér vyzývá ke klidu: Pracujte, studujte, roďte

    Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vyzval své spoluobčany v deseti správních oblastech Ukrajiny, kde je zaváděn válečný stav, aby žili normálně. „Žijte obyčejným životem. Pracujte, studujte, roďte. Jsem hluboce přesvědčen, že za třicet dnů budeme mít všechny důvody, abychom válečný stav neprodlužovali, a vše se vrátí k normálu,“ prohlásil premiér na zasedání vlády.

    Vyhlášení válečného stavu je podle premiéra odpovědí na ruskou agresi. „Uvědomujeme si, že vždy musíme být připraveni odrazit agresi našeho nepřítele, který ještě nedávno byl naším (dobrým) sousedem,“ řekl Hrojsman podle listu Ukrajinska pravda.

  • Rusko přesouvá zbraně ke krymskému pobřeží

    Rusové posilují nejen protivzdušnou obranu. Agentura Reuters uvedla, že z Černého do Azovského moře pluje ruská minolovka Admiral Zacharin. Ruská televize odvysílala záběry, jak se „po konfrontaci s Ukrajinou“ přesouval ze Sevastopolu ke Kerči raketový systém pobřežní obrany Bal. Ten experti považují za ruskou obdobu amerických protilodních raket Harpoon.

    Interfax podotkl, že rakety S-400 z koncernu Almaz-Antej jsou s to zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, a to včetně strategických bombardérů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

  • Výjimečný stav se zatím neprojevuje, hlásí reportér Svobodné Evropy

    Podle reportéra Svobodné Evropy Christophera Millera se vyhlášení výjimečného stavu zatím v praxi neprojevilo. V Charkově, odkud přidal příspěvek na svůj twitterový účet, jsou podle něj na pořadu dne pouze standardní policejní kontroly.

    I’m in Kharkiv. Nothing unusual at the moment. No real visible signs of martial law. Regular road checks by police along the highways. Will check activity at the border with Russia soon.

    — Christopher Miller (@ChristopherJM) November 28, 2018
  • Moskva posílí protivzdušnou obranu Krymu

    Moskva se chystá posílit protileteckou obranu na anektovaném poloostrovu Krym. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že na Krym pošle už čtvrtou jednotku vyzbrojenou raketami svého vlajkového protileteckého systému S-400. V provozu by měl být nový systém do konce kalendářního roku. Rusové s oznámením o posílení protiletecké obrany přišli krátce poté, co ukrajinský parlament vyhlásil v deseti pohraničních oblastech výjimečný stav.

  • Trump pohrozil, že se při summitu G20 nesejde s Putinem. Nelíbí se mu ruská agrese vůči Ukrajině

    Americký prezident Donald Trump pohrozil, že by mohl kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu zrušit plánovanou schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20 v Argentině. Prezident to řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnil list The Washington Post. Představitelé dvacítky největších ekonomik světa se v Buenos Aires sejdou v pátek a v sobotu.

  • Porošenko se bezprostředně po kerčském incidentu pokoušel spojit s Putinem

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko se v noci z neděle na pondělí, tedy bezprostředně po incidentu v Kerčském průlivu, pokoušel spojit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jeho žádost o rozhovor ale zůstala bez odpovědi. Porošenko to prohlásil v televizním projevu. Zároveň divákům sdělil, že Ukrajině hrozí „skutečná válka s Ruskou federací“. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov informaci o Porošenkově žádosti nepopřel ani nepotvrdil. Omezil se na konstatování, že telefonický rozhovor prezidentů se neuskutečnil.

  • Putin se k incidentu vyjádří v příštích dnech

    Podle ruské zpravodajské agentury TASS se ruský prezident Vladimir Putin vyjádří k incidentu v Kerčském průlivu v několika příštích dnech. Reportérům to sdělil jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Mluvčí reportérům řekl, že by bylo špatné podceňovat důležitost a nebezpečí takové provokace. Na otázku, proč se Putin ke konfliktu ještě nevyjádřil, Peskov poznamenal, že „prezident tak učiní, až to bude považovat za nezbytné“. Dále dodal, že je to velice citlivá záležitost a prezident Putin musí nejprve zjistit veškeré okolnosti.

    Podle Peskova by dobrou příležitostí mohl být summit G20 v Argentině, který se koná od 30. listopadu do 1. prosince.

  • Porošenko varuje Rusy před vstupem na Ukrajinu

    Ukrajinský prezident Porošenko varuje předtím, že pokud vstoupí ruský voják na území Ukrajiny, je připraven ve vteřině jednat, aby zemi ochránil.

    Воєнний стан буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії. І як тільки російський солдат перетне кордон - я не буду втрачати жодної секунди для того, щоб забезпечити захист української землі pic.twitter.com/FIMZLLOb6p

    — Петро Порошенко (@poroshenko) November 27, 2018
  • Do vazby jde za narušení hranic 12 z 24 ukrajinských námořníků

    Ruský soud v Simferopolu, správním středisku anektovaného Krymu, dnes uvalil dvouměsíční vazbu na 12 z 24 zajatých ukrajinských námořníků. Kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu jsou obviněni z nezákonného překročení ruských hranic ve spiknutí a s hrozbou použití zbraní. Oznámila to agentura TASS. Ukrajincům hrozí až šest let v ruském vězení.

  • Krymský soud poslal do vazby už druhého námořníka

    Soud na poloostově Krym ve městě Simferopol poslal do vězení na dva měsíce už druhého ukrajinského námořníka za narušení hranic. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa.

  • Polský prezident a estonský ministr podpořili sankce proti Rusku

    Polský prezident Andrzej Duda dnes prohlásil, že Polsko je připraveno přidat se k případnému zpřísnění sankcí proti Rusku kvůli ukončení konfliktu s Ukrajinou. K uvalení dalších sankcí proti Rusku vybídl Evropskou unii také estonský ministr obrany Jüri Luik.

    „Pokud budou takové mezinárodní iniciativy, pokud budou opravdu ohlášeny, například další sankce, Polsko se určitě do těchto iniciativ zapojí, protože jsme v zásadě připraveni ke všem krokům, které by vedly k ukončení tohoto konfliktu,” odpověděl Duda během návštěvy Bulharska na otázku novinářů ohledně zpřísnění sankcí proti Rusku.

    Duda podle polských médií nepochybuje o tom, že v konfliktu je Rusko agresorem a že okupuje ukrajinská území.

    „Umírají lidé, panuje obrovské znepokojení ohledně bezpečnosti. Nepochybuji o tom, že je třeba udělat vše, aby se problém vyřešil,” zdůraznil polský prezident podle serveru Onet. „Těžko můžeme přejít k běžnému programu poté, co se stalo. Nezbytné je obnovit pořádek a konflikt zmírnit. Vyzýváme k respektování mezinárodního práva. Rusko musí propustit zajaté námořníky a vrátit zabavené ukrajinské lodě,“ dodal.

    „Jsme připraveni podpořit zpřísnění sankcí. Sankce jsou pravděpodobně nejpřesvědčivějším způsobem, jak dát ruskému vedení najevo, že to myslíme vážně,” řekl estonský ministr Luik podle agentury Reuters na konferenci v Berlíně. Vyslovil zde také názor, že poslední události by mohly ještě více zkomplikovat debatu o stavbě plynovodu Nord Stream 2, tedy druhé větve plynovodu přivádějícího ruský plyn do Německa po dně Baltu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy