Hlavní obsah

Konflikt v Jemenu: OSN se snaží obnovit důvěru před mírovými rozhovory

OSN se snaží nastolit důvěru před mírovými rozhovory ve Švédsku.Video: Reuters

 

Reklama

Letadlo vyslané OSN evakuuje zraněné šíitské povstalce z Jemenu. Jde o pokus, jak mezi hluboce znesvářenými stranami nastolit důvěru před nadcházejícími mírovými rozhovory. Ty by se měly uskutečnit ve Švédsku v následujících dnech.

Článek

Z mezinárodního letiště Saná v Jemenu jsou evakuovaní tři jemenští doktoři, 50 zraněných bojovníků a jeden doktor Spojených národů. Přesouvají se do Ománu, kde jim bude poskytnuta péče. Tento krok si vyžádal zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths. Věří, že tak vybuduje větší důvěru ze strany rebelujících povstalců před plánovanými mírovými rozhovory.

Ty měly proběhnout již v září tohoto roku v Ženevě. Rebelující Húsíové se jich však nakonec nezúčastnili. Neměli důvěru, že se budou moci bezpečně vrátit ze Švýcarska do Jemenu.

V posledních měsících tak OSN, Spojené státy a Spojené království usilují o ukončení konfliktu vyjednáváním. Podle expertů je jedinou cestou, jak ukončit panující hladomor způsobený člověkem, diplomacie.

S největší pravděpodobností tak mírová jednání proběhnou koncem tohoto týdne ve Švédsku. Cílem Martina Griffithse je přimět obě strany souhlasit a dohodnout se na stanovených principech a parametrech OSN. Součástí vyjednávání budou rozhovory o ukončení války a znovuobnovení přechodné politiky. To vše v případě, že se dostaví i povstalecká skupina Húsíů. Znělo tak v prohlášení Martina Griffithse.

Během téměř čtyřletého konfliktu v Jemenu zahynuly tisíce lidí a dalším milionům hrozí nejhorší hladomor světa za posledních sto let. Jemence také sužuje epidemie cholery. OSN se tak snaží obnovit mírová jednání mezi vládou prezidenta Hádího a skupinou Hútíů podporovanou Íránem a nastolit mír.

Reklama

Doporučované