Hlavní obsah

Kongo hlásí návrat eboly, nemoc má už zřejmě tři mrtvé

V Kongu se začala opět šířit ebola.

 

Reklama

Ebola v Kongu propukla už poosmé, což je nejvíce ze všech zemí na světě.

Článek

V Kongu se opět šíří virus ebola, který si s největší pravděpodobností vyžádal už tři mrtvé. Laboratorně byla přítomnost viru potvrzena u jedné oběti, sdělila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Testy byly provedeny na devíti lidech z oblasti Dolní Uele, která leží na severovýchodě země. Pacienti vykazovali známky nakažení - s horečkami a krvácením.

„Naše země musí čelit případům nákazy virem ebola, které mohou ohrozit zdraví veřejnosti a které jsou krizí mezinárodní důležitosti," uvedlo v prohlášení konžské ministerstvo zdravotnictví.

Mluvčí WHO v Kongu Eugene Kabambi řekl, že nákaza se potvrdila ve velmi odlehlé oblasti, kde jsou lesy, což označil za štěstí v neštěstí.

Kongo.

Ebola v Kongu propukla už poosmé, což je nejvíce ze všech zemí na světě. Nemoc byla poprvé zaznamenána v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název ebola byl odvozen od řeky Ebola, která se v oblasti nachází.

Poslední epidemie eboly se v Kongu rozšířila v roce 2014 a podle úředních údajů zabila 49 lidí. Dlouhá zkušenost s touto nemocí však podle agentury Reuters pomohla Kongu řešit epidemii efektivněji než jiné země.

Světová aliance pro vakcinaci GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy dnes oznámila, že disponuje 300 000 dávkami vakcíny proti ebole, které je schopna dodat v případě epidemie. Vakcína, jež je známá pod názvem rVSV-ZEBOV, podle klinických studií zveřejněných v prosinci před nákazou chrání dobře. Zda, popřípadě kdy, bude vakcína použita, o tom podle GAVI rozhodne WHO.

Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenáší zvířata, například opice či netopýři.

Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11 300 lidí z více než 29 000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované