Hlavní obsah

Kongres varuje Trumpa před poskytnutím jaderné technologie Saúdům, mohli by ji zneužít na zbraně

Trump se s vývojáři jaderných elektráren setkal 12. února.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Bílý dům jedná se Saúdskou Arábií o transferu sofistikovaných jaderných technologií ze strany USA směrem k Saúdům. Spojené státy chtějí totiž na Blízkém východě budovat jaderné elektrárny. To ale znepokojuje Kongres, který vydal zprávu, podle níž poskytnutí technologie Saúdům může vést k vývoji jaderné zbraně.

Článek

Americký Kongres vydal čtyřiadvacetistránkový dokument, v němž se hodnotí jednání Spojených států se Saúdskou Arábií, které by mělo vést k poskytnutí lepších jaderných technologií Saúdům. Informace upřesnil demokratický kongresman Elijah Cummings, který je členem Komise pro kontrolu a reformy. Informace přinesly Deutsche Welle, Al Jazeera a britská BBC.

Informátoři podle dokumentu varují, že se Bílý dům pokouší urychlit jednání ohledně transferu sofistikovaných verzí jaderné technologie, protože chce v Saúdské Arábii stavět jaderné elektrárny. Úředníci z Bílého domu prosazují dohodu se Saúdy navzdory etickým námitkám a námitkám týkajících se národní bezpečnosti. Na popud nejmenovaných informátorů z Bílého domu bylo zahájeno prošetření celé záležitosti.

Zákonodárci od demokratů i republikánů se shodují, že bez dostatečných bezpečnostních opatření by poskytnutí nukleárních technologií ze strany USA směrem k Saúdům mohlo směřovat k vyvinutí jaderné zbraně Saúdskou Arábií. Přístup Saúdů k jaderným technologiím by podle kritiků mohl fungovat jako spouštěč pro závody ve zbrojení na Blízkém východě, a to zejména s Íránem.

Zpráva Kongresu také zmiňuje starosti, jestli někteří úředníci Bílého domu nechtějí upozadit národní bezpečnost kvůli protlačení nukleární dohody za účelem finančních benefitů.

Trump se setkal s vývojáři jaderných elektráren v Bílém domě 12. února. Diskutovali o budování jaderných elektráren ve státech Blízkého východu včetně Saúdské Arábie. Zeť amerického prezidenta, Jared Kushner, během února na Blízký východ pojede. Má zde prodiskutovat ekonomickou stránku Trumpova mírového plánu.

Saúdská Arábie řekla, že má zájem o jadernou energii kvůli rozvětvení zdrojů energie a kvůli nezbytné pomoci při budování energetiky. Pohnutkou Saúdské Arábie mohou být i obavy z vývoje jaderných zbraní, tvrdí americká média. Předchozí vyjednávání ztroskotala na tom, že Saúdové se odmítli zaručit, že nukleární energii nepoužijí pro výrobu zbraně.

Reklama

Související témata:

Doporučované