Hlavní obsah

Kongres zveřejnil stížnost whistleblowera na Trumpův telefonát. Zákonodárce text znepokojil

Americký Kongres zveřejnil stížnost whistleblowera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukraine-gate má konečně jasnější obrysy. Bílý dům ve středu zveřejnil dokument, který částečně rozkryl otázku sporného telefonátu amerického prezidenta s jeho ukrajinským protějškem. A o den později americký Kongres odhalil i další část skládačky – redigovanou verzi stížnosti, kterou podal neznámý whistleblower. Udání, které celou kauzu odstartovalo.

Článek

Zpráva je založená na informacích od různých úředníků z Bílého domu. Soustředí se na problematický telefonát a nátlak, který Trump vyvíjel na Volodymyra Zelenského ohledně vyšetřování syna jeho politického rivala Joea Bidena. „Řekli mi, že již probíhá diskuze s právníky Bílého domu o tom, jak s telefonátem zacházet. A to vzhledem k pravděpodobnosti toho, že by úředníci mohli vypovídat o tom, že byli u prezidentova zneužití své funkce k osobnímu zisku,” píše se ve stížnosti.

Udání popisuje také způsob, jakým se Bílý dům snažil ztížit přístup k plnému přepisu rozhovoru. „Pracovníci Bílého domu mi řekli, že jim tamní právníci ‚nařídili’, aby vymazali elektronický přepis z počítačového systému, v němž se obvykle takové přepisy uchovávají kvůli koordinaci, finalizaci a distribuci úředníkům na vládní úrovni,” napsal whistleblower, který údajně pochází z prostředí amerických tajných služeb.

Přepis pak nahráli do samostatného, přísněji zabezpečeného systému, který spadá pod Národní bezpečnostní radu. To podle nejmenovaných úředníků není obvyklý postup. Naopak někteří vyjádřili obavy z toho, že jde spíš o zneužití této databáze. Ta slouží primárně pro úschovu zakódovaných, tajných nebo citlivých informací týkajících se národní bezpečnosti. „A podle lidí z Bílého domu, s nimiž jsem mluvil, to nebylo poprvé za této vlády, co se přepis prezidentových záležitostí umístil sem,” píše se ve stížnosti.

Trumpův právník v kontaktu s poradci Zelenského

Zpráva má několik hlavních aktérů – kromě prezidenta Donalda Trumpa se točí zejména kolem jeho osobního právníka Rudolpha Giulianiho a amerického ministra spravedlnosti Williama Barra. Trump měl ukrajinskému prezidentovi navrhnout, aby ve věci vyšetřování Bidenových spolupracoval právě s nimi.

Nedlouho po telefonátu Trumpa se Zelenským měl Giuliani zkontaktovat několik poradců ukrajinského prezidenta. S jedním z nich se měl právník setkat v Madridu na začátku srpna, mělo jít o přímé pokračování Trumpova rozhovoru se Zelenským.

Jedním z dalších zajímavých momentů je i příkaz ke zrušení cesty na inauguraci Zelenského v Kyjevě. Tam měl letět americký viceprezident Mike Pence, Trump mu ale návštěvu Ukrajiny zatrhl. Místo Pence tak na inauguraci letěl ministr energetiky Rick Perry. Podle stěžovatelových zdrojů dal prezident také jasně najevo, že se se svým ukrajinským protějškem nesejde, dokud se Zelenskyj neprokáže ve funkci.

Američtí zákonodárci byli se zněním stížnosti obeznámeni už ve středu. Předseda výboru pro kontrolu tajných služeb Adam Schiff podle serveru Al-Jazeera uvedl, že obvinění vznesená vůči Donaldu Trumpovi považuje za důvěryhodná. A jsou podle něj znepokojující. „Zpráva posiluje naše obavy,” řekl člen Sněmovny reprezentantů, demokrat Mike Quigley.

A podobně se vyjádřili i někteří Trumpovi straníci. Republikánský senátor Ben Sasse novinářům řekl, že ve stížnosti jsou opravdu problematické věci. Podle něj by republikáni neměli tvrdit, že to tak není jen proto, aby Trumpa ochránili.

Správná věc

Před výborem pro kontrolu tajných služeb Sněmovny reprezentantů ve čtvrtek vypovídal šéf zpravodajských služeb Joseph Maguire. Výbor se ho ptal mimo jiné na to, proč tajným službým trvalo tak dlouho, než stížnost zákonodárcům poskytly.

Podle Maguira byla dodržena všechna zákonná nařízení. Připustil ale zároveň, že to bylo poprvé, co tajné služby hned nepostoupily stížnost whistleblowera Kongresu. Udání je nicméně podle šéfa tajných služeb „hodnověrné” a stěžovatel udělal správnou věc. Maguire připustil, že se s Trumpem sešel a o stížnosti hovořili, prezident se prý ale na jméno autora nezeptal.

Prezidentova kancelář slib nedodržela

Bílý dům ve středu zveřejnil dokument, který poodhalil obsah kontroverzního telefonátu Trumpa se Zelenským. Nesplnil ale původní slib, tedy že dodá úplný přepis hovoru. Text, který se dostal na veřejnost, je jen jakási upravená a neúplná verze. To dokládá i nenápadná poznámka na konci dokumentu, jež upozorňuje, že se „nejedná o doslovný přepis rozhovoru”, ale o text, který vznikl na základě „poznámek a vzpomínek”.

Trumpův tiskový tým ale zveřejněnou rekonstrukci rozhovoru prezentuje jako přesně „ten” přepis, na který média i opoziční demokraté čekali. Například vedoucí prezidentovy předvolební kampaně Kayleigh McEnanyová mluví ve videu na Twitteru o „fake news” médiích, která podle ní o celé kauze neinformují pravdivě. Ve skoro čtyřminutovém videu pak tyto údajné nepravdy vyvrací pasážemi z dokumentu, o němž mluví jako o přepisu telefonátu. A to i přesto, že je v něm jasně napsáno, že se o něj nejedná. Americký list The Washington Post poznamenal, že není vůbec jisté, zda ten „pravý”, doslovný přepis vůbec existuje.

Trumpova prosba o laskavost

I přes opodstatněné obavy médií z toho, co všechno se v upravené verzi přepisu neobjevilo, text stačil pro potvrzení několika předchozích domněnek. Zveřejněná část rozhovoru ukázala, že Trump Zelenského skutečně požádal o „laskavost”. Několikrát ho vyzval, aby si na činnost rivala Bidena a jeho syna Huntera posvítil.

Biden starší v roce 2016 telefonoval do Kyjeva a ukrajinskou vládu vyzval k propuštění generálního prokurátora Viktora Šokina, který dohlížel na kauzu údajných finančních machinací firmy Burisma, v jejímž vedení Hunter Biden působil. Ačkoliv ukrajinská vláda Šokina opravdu krátce po tomto hovoru odvolala, je stále velmi nepravděpodobné, že se tak stalo pouze na Bidenův popud. Podle amerického listu The New York Times o odvolání Šokina stáli i další západní vlády, Mezinárodní měnový fond, antikorupční aktivisté a zahraniční věřitelé Ukrajiny.

„Další věc, je toho hodně, co se dá říct o Bidenovu synovi, že Biden zastavil stíhání a hodně lidí se o tom chce dozvědět, takže pokud byste mohl cokoliv udělat s ministrem spravedlnosti, bylo by to skvělé,” řekl mimo jiné Trump podle dokumentu svému ukrajinskému protějšku.

Zelenskyj Trumpovi slíbil, že případ Huntera Bidena prošetří. Později ale podle agentury AP své stanovisko upravil, když řekl, že tato kauza je jen „jedním z mnoha případů”, o nichž hovoří se svými zahraničními partnery. Ukrajinský prezident se také podivil, že přepis textu zveřejněný v USA obsahoval i jeho výroky a nikoli jen výroky Trumpa, jak předpokládal. Následků zveřejnění celého textu se ale neobává.

Mizivé šance na úspěch

Demokraté v reakci na události posledních dní přistoupili ke krajnímu kroku. I přes mizivé šance na úspěch zahájili proces impeachmentu, tedy odvolání amerického prezidenta. Vyhlášení tohoto procesu oznámila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v úterý večer.

Trump ústavní žalobu odsoudil jako „hon na čarodějnice”. S největší pravděpodobností se republikánům, kteří ovládají horní komoru Kongresu, podaří impeachment zablokovat. Právě dvoutřetinová podpora Senátu je ke konečnému odhlasování žaloby potřeba. V předvolebním čase tak jde o riskantní hru. Nakonec by mohl neúspěšný pokus o sesazení Trumpa přidat americkému prezidentovi plusové body v nadcházejícím volebním klání.

Reklama

Související témata:

Doporučované