Hlavní obsah

Konkurence Kiwi.com se ozvala kvůli státní garanci za úvěr

Foto: vlada.cz

Vicepremiér Havlíček odmítá, že by vláda nahrávala firmám s cizím kapitálem.

Reklama

Konkurenční prodejce letenek napadá, že stát pomohl firmě Kiwi.com, kterou majoritně ovládá cizí kapitál. „Považuji za skandální, že český stát takto pomáhá americkému fondu,“ říká šéf firmy Asiana provozující portál Letuška.

Článek

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček odmítá, že by vláda protežovala firmy s cizím kapitálem na úkor ryze českých společností. „Pokud firma podniká v Česku, zaměstnává zde lidi a platí zde daně, případně investuje, pak ji nemůžeme znevýhodnit,“ uvedl Havlíček pro Seznam Zprávy.

Odmítl tak kritiku ze strany pražské cestovní agentury Asiana, provozující internetový portál Letuška. Její šéfové se totiž pozastavují nad tím, že stát skrze úvěrovou pojišťovnu EGAP nyní formou záruky za bankovní úvěr pomohl konkurenčnímu prodejci letenek, firmě Kiwi.com. Asiana prý o pomoc státu zatím žádá marně, přitom má ryze český kapitál. Firmu na začátku devadesátých let založili a dones vlastní manželé Šárka a Alexej Litvinovi.

Společnost Kiwi.com byla sice také založena českými podnikateli, ale od loňska v ní má nadpoloviční podíl americký fond General Atlantic.

„Považuji za skandální, že český stát takto pomáhá americkému fondu, který vlastní Kiwi.com, a na české letenkové agentury kašle,“ prohlásil ředitel Asiany Josef Trejbal.

Přeji Asianě vše dobré

Vicepremiér Karel Havlíček tuto argumentaci odmítá. „Asiana má stejnou možnost jako Kiwi.com. To by se muselo dopředu vymezit, že firmy se zahraniční účastí nemají nárok na záruky. A okamžitě by tu byla diskuze, jestli firmy typu Škoda Auto, Meopta a další mají vůbec šanci na jakoukoliv státní podporu. To je velmi nebezpečné,“ soudí Havlíček.

Navíc Kiwi.com nepovažuje za žádného amerického predátora. „Je to příklad úspěšného českého startupu, který získal zahraniční kapitál. Znemožnit čerpat stejnou podporu jako další české subjekty by byla - vedle pirátské ambice zdanit speciální sazbou kapitálové příjmy - další rána pro české startupy,“ míní vicepremiér.

Ve stejném duchu se pro Seznam Zprávy vyjádřil i šéf Kiwi.com a menšinový spoluvlastník Oliver Dlouhý. „Kiwi.com je česká technologická firma, která v ČR zaměstnává 1000 lidí, z toho přes 500 IT profesionálů, softwarových inženýrů a produktových pracovníků. Na daních tady každý rok odvádíme stovky milionů korun,“ podotýká ke kritice Dlouhý.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, jím založená firma získala v minulých dnech od státní úvěrové pojišťovny EGAP z programu COVID Plus 80procentní garanci na bankovní půjčku, která v souhrnu činí 45 milionů eur (v přepočtu asi 1,2 miliardy korun). Záruka platí do roku 2023.

„Přeji Asianě a rodině Litvinových vše dobré, věřím, že se jim podaří jejich firmu navzdory situaci zachránit,“ vzkazuje Oliver Dlouhý konkurenčnímu prodejci letenek.

Spravedlivá, nebo žádná

Společnost Asiana podle ředitele Josefa Trejbala usilovala o státní pomoc z covidových programů už vícekrát, vždycky ale neúspěšně. Poprvé u Českomoravské záruční a rozvojové banky prý doplatili na to, že sídlí v Praze, přičemž firmy z hlavního města nebyly do programu připuštěny . „Byli jsme mezi prvními, naše žádost byla přijata, ale nedostali jsme nic,“ uvádí Trejbal.

Neuspěli ani v rámci podpory z programu COVID-Cestovní ruch. „Protože na nás letenkové agentury podle ministryně Dostálové nic nezbylo,“ uvádí Trejbal.

Podle manažera Asiany má být státní pomoc buď spravedlivá, nebo raději žádná. V selektivní pomoci pro Kiwi.com Trejbal žádnou spravedlnost nevidí.

Reklama

Doporučované