Hlavní obsah

„Konopí do každé rodiny!" Tisíce lidí prošly ulicemi Prahy za legalizaci marihuany

Prahou prošel pochod za legalizaci marihuany.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Centrem Prahy dnes prošel pochod za legalizaci marihuany. Podle organizátorů se ho účastnilo přes sedm tisíc lidí.

Článek

Demonstrace nazvaná Million Marihuana March se koná v metropoli podvacáté. V průvodu jelo několik alegorických vozů, ze kterých zněla hlasitá hudba. Lidé cestou tančili a povzbuzovali dýdžeje a kapelu, kteří na jednom z vozů jeli. Někteří lidé nesli transparenty, například s nápisem „Konopné rostliny do každé rodiny" nebo „Nehaš, co tě nepálí". Další na sobě měli kostýmy.

Podívejte se ve videu nahoře.

Cílem letošní demonstrace je jako každým rokem podle organizátorů upozornit na přetrvávající zákaz marihuany a apelovat na politiky, aby legislativu upravili. Chtějí, aby bylo možné marihuanu legálně pro vlastní potřebu pěstovat a užívat.

Organizátoři upozorňují také na to, že ačkoli je v Česku legální konopí užívat pro léčebné účely, není momentálně dostupné v lékárnách kvůli sporům mezi dodavatelem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Ústav v současnosti hledá nového dodavatele. Mimo léčebného konopí ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

Podle výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2015 konopné látky někdy vyzkoušelo 30 procent lidí ve věku od 15 do 64 let. Za poslední rok je užila asi desetina dospělých a v posledním měsíci asi tři procenta. U mladých do 34 let je podíl dvojnásobný. Za posledních 12 měsíců si z nich drogu dala skoro pětina a v posledních 30 dnech sedm procent.

Mladí Češi a Češky patří v Evropě k rekordmanům v užívání, ve srovnání s evropskými vrstevníky také víc podceňují rizika. V posledních letech se situace mírně zlepšuje. Nadměrné užívání konopí může vést ke ztrátě kontroly a soustředění, nespavosti, poklesu výkonu i depresím.

Léčbu marihuanou povolil zákon od dubna 2013, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

Reklama

Související témata:

Doporučované