Hlavní obsah

Konstruktér obviněný z vraždy novinářky jde před soud. Hrozí mu doživotí

Začne soud v případě vraždy novinářky Kim Wallové.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Peter Madsen měl novinářku zavraždit ve vlastnoručně zkonstruované ponorce. Prokuratura pro něj žádá doživotní vězení. Verdikt by měl padnout na konci dubna.

Článek

V Kodani začne soud s dánským konstruktérem Peterem Madsenem, který je obžalován z toho, že loni v srpnu na své ponorce zavraždil švédskou novinářku Kim Wallovou.

Podle státního zastupitelství Madsen čin chladnokrevně naplánoval, navrhuje pro něj tedy doživotní trest vězení.

Sedmačtyřicetiletý konstruktér tvrdí, že třicetiletá novinářka zemřela náhodou, když na ni spadl těžký poklop. Přiznal nicméně, že se jejího těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat a sám se zachránil.

Vyšetřovatelé si ale nemyslí, že šlo o nešťastnou náhodu. Torzo těla Wallové neslo známky zohavení. Madsen se nad ním také zřejmě sexuálně uspokojil - kromě obvinění z vraždy čelí i obvinění za „sexuální styk jiný než pohlavní styk, zvlášť nebezpečného charakteru“, jak uvádí BBC.

Před soudem bude svědčit asi čtyřicítka lidí.

Madsen přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus zkonstruoval a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě. Wallová o plavidle psala reportáž a na jeho palubě byla s Madsenem 10. srpna sama.

Reklama

Související témata:

Doporučované