Hlavní obsah

Kontroloři byli krok od zastavení dotačních programů. Proč? Nahlédněte do českého překladu zprávy

Foto: Profimedia.cz

Devět stran auditu přeložených do češtiny: české dotační úřady dostaly špatné hodnocení.

Reklama

Seznam zveřejňuje český překlad předběžné auditní zprávy Bruselu o českých dotacích a střetu zájmů Andreje Babiše.

Článek

Nezpůsobilá operace (čti: sem evropské peníze neměly vůbec putovat), neinovační povaha výsledných produktů (čti: platili jsme vymýšlení už vymyšleného), nenáležitě provedené a odůvodněné hodnocení a bodování ze strany hodnotitelů (čti: rozhodovali „od oka“).

Výčet chyb českých úřadů, které mají dohlížet na smysluplné a náležité rozdělování evropských peněz, je v předběžné zprávě bruselských auditorů delší než pojednání o střetu zájmů Andreje Babiše.

Podívat se na to můžete sami – díky českému překladu zprávy, kterou v minulých dnech Seznam zveřejnil.

Klíčové v auditu jsou samozřejmě závěry, které plynou z toho, že jsou české řídicí orgány operačních programů mírně řečeno laxní.

„Vysoká míra chybovosti společně s četností a povahou zjištěných chyb dokládají existenci vážných nedostatků ve fungování řídicího a kontrolního systému, zejména ve vztahu k efektivitě fungování KP 2 (výběr) a KP 4 (řídicí kontroly), a jsou důvodem k tomu, aby systémům bylo pro období 2007–2013 i 2014–2020 uděleno hodnocení kategorie 3,“ píše se na straně 64 sedmdesátistránkového dokumentu, jehož český překlad Seznam přináší.

Foto: Seznam Zprávy

Strana 64 auditu.

Výše uvedená „kategorie 3“ je z bruselského pohledu školní „dostatečná“. Přesný výklad zní: „Částečná funkčnost; podstatná zlepšení vyžadována; byly zjištěny vážné nedostatky, které vystavují fondy nesrovnalostem. Dopad na účinné fungování klíčových požadavků / orgánů / systému je významný.“

Horší už je jen „čtyřka“, kdy se má za to, že rozdělování peněz absolutně nefunguje a je třeba tok financí z Bruselu úplně zastavit. Chybovost v auditu zaměřeném na Andreje Babiše a dotace přidělené Agrofertu dosáhla dle bruselských cifršpionů 18,48 procenta. Vloni přitom zastavili dočasně operační program v gesci Ministerstva průmyslu už při 14procentní chybovosti.

Verdikt plus výčet toho, co mají české úřady udělat, sumarizují auditoři Evropské komise na stranách 62 až 70.

+5

I proto se budou české úřady bránit předběžným závěrům auditu s veškerou vervou. Jinak by jejich postup v přidělování dotací nemusel mít dopad jen na Agrofert, ale i na další firmy, které prošly dotačním sítem a vyčerpaly desítky miliard korun.

Kromě kompletní české verze auditu přidáváme také odpovědi na 10 základních otázek, jak audit vznikl, kdo na něm pracoval a za jak dlouho se dozvíme, zda a kolik peněz bude Česko do Bruselu vracet.

Reklama

Související témata:

Doporučované