Hlavní obsah

Kontroloři odhalili v Praze nelegální bourárnu masa

Foto: Státní veterinární správa

Zabavené a znehodnocené maso z nelegální bourárny v Praze.

Reklama

Na místě bylo téměř 1 200 kilogramů masa, to kontroloři znehodnotili a následně jej zlikvidují.

Článek

Veterinární inspektoři spolu s celníky a policií odhalili v pražském Bohdalci nelegální bourárnu masa. Na místě zajistili skoro 1 200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení, provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Většinou se však dává pokuta řádově nižší.

„Vzhledem k tomu, že pro provoz bourárny masa neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, veterinární inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí. Prostor, kde se maso bouralo, zakázali veterináři používat pro porcování masa s následným uváděním na trh. „Při kontrole byl zajištěn navíc také jeden přepravce s masem připraveným k odvozu,“ dodal mluvčí. Přepravci také hrozí až padesátimilionová pokuta.

Nejde o jediné místo s neznámým masem, které v poslední době veterináři odhalili. Na konci loňského roku našli v řeznictví v Chotěšově u Plzně skoro 800 kilogramů masa neznámého původu, další desítky kilogramů masa byly prošlé.

V loňském roce veterináři v Praze našli několik nelegálních skladů potravin, například v Holešovicích objevili 200 kilogramů zmrzlých ryb a mořských plodů. Provozovateli, který dodává potraviny na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Holešovické tržnici, hrozí stejná pokuta. Potraviny nebyly označené, některé zapáchaly, provozovatel nebyl na místě schopen předložit doklady o jejich původu. Na konci loňského srpna pak veterináři zjistili nelegální sklady v Praze 9 a 10.

Reklama

Doporučované