Hlavní obsah

Kontroloři odhalují, kde skončilo další polské hovězí se salmonelou. Pozdě, většina se už snědla

Ministr zemědělství Miroslav Toman k bezpečnosti dovozu zboží do České republikyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Většinu z 1164 kg polského hovězího se již podařilo dostopovat, skončila na pultech v jižních Čechách a na Moravě.

Článek

Kontroloři z veterninární správy postupně odhalují, kam putovala další šarže závadného hovězího z Polska, které v sobě pravděpodobně má bakterie salmonely.

Veterináři v pondělí oznámili, že z Polska do Česka bylo dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako už dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. Většina se ale už zkonzumovala. „Je to kolem 80 procent,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ze skladu firmy Alda Foods v okrese Praha-západ odešlo nejvíc masa právě do Lomnice nad Lužnicí. Michal Kurtin v Kunovicích ve Zlínském kraji přijal zásilku 550 kilogramů masa, 178 kilogramů bylo ve firmě ve skladu pozastaveno. Podle Vorlíčka bude zničeno v asanačním podniku.

Přes 50 kilogramů pak odešlo ze skladu Alda Foods tak, že maso bylo přidané do jiné šarže. Do MD Maso v Klecanech u Prahy tak odešlo 54 kilogramů a do firmy S.V.G ve Strakonicích přes 90 kilogramů, zda šlo o finální příjemce, ještě veterináři prověřují.

Firma Agro-CB má v Lomnici nad Lužnicí pronajaté prostory v Nádražní ulici, kde zpracovává maso. V domě je i prodejna masa, podle místních obyvatel už několik let nefunguje. Kovová roleta byla dnes stažená, na dveřích cedule s nápisem 25. 2.- 8. 3. dovolená. „O firmě nevím nic, nejsou vůbec v Lomnici přihlášeni ke svozu komunálního odpadu. Zjišťoval jsem u obvodního lékaře, jestli už se v Lomnici projevila salmonela, a nepotvrdil mi to, řekl, že žádná salmonelóza tady ještě nebyla potvrzena,“ řekl dnes ČTK starosta Lomnice nad Lužnicí Petr Baštýř (Spolek pro zdravou Lomnici).

Dalších 372 kilogramů bylo rozesláno do deseti podniků na Zlínsku a jižní Moravě. Kromě Svatibořic šlo přes devět kilogramů do sklepa Skalák ve Skalce u Ježova, přes 21 kilogramů do firmy Transroll v Lednici, skoro 11 kilogramů do hotelu Rozkvět ve Veselí nad Moravou, přes 28 kilogramů do Krystalu v Hodoníně, přes dva kilogramy do restaurace U Kalendů ve Strážnici, přes deset kilogramů do podniku U Kačera v Hodoníně, přes šest kilogramů do Astorie ve Veselí nad Moravou, přes 11 kilogramů do Koruny Kroměříž a přes 170 kilogramů do prodejny v Napajedlech.

Od chvíle, kdy vypukla aféra s polským hovězím, kdy se údajně na jatkách v Mazovském vojvodství zabíjely nemocné krávy, odebrali veterináři na 200 vzorků, jeden z nich byl pozitivní na salmonelu. Kvůli němu ČR zavedla mimořádná veterinární opatření, hovězí maso z Polska od čtvrtka nesmí být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na bakterie salmonel. Odpoledne má ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) k problematice dovozů potravin ze zahraničí tiskovou konferenci.

Reklama

Doporučované