Hlavní obsah

Kontroloři zveřejnili seznam míst, kde bylo salmonelou nakažené hovězí z Polska

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Veterináři zadrželi 700 kilogramů hovězího masa z Polska (ilustrační foto).

Reklama

Do Česka se dostala zásilka polského hovězího masa, ve kterém se našla salmonela. Dovezla ho firma patřící do svěřenského fondu Andreje Babiše.

Článek

Seznam má k dispozici soupis provozů, do kterých se dostalo polské hovězí maso ze zásilky, v níž veterináři objevili salmonelu.

Pět míst je v České republice a jedno na Slovensku. V Česku zásilka se závadným masem mířila převážně na Moravu. Pouze v jednom případě skončila ve Středočeském kraji.

Hovězí putovalo do velkého masokombinátu, dvou velkoobchodů, ale i do jídelny nebo k řezníkovi.

„Ráno tu byla veterinářka. Maso u nás se zachytilo všechno. Šlo o 160 kilogramů, ve čtvrtek si ho odvezou,“ řekl Seznamu Jaroslav Kocourek, spolumajitel Jídelny Kocourek.

Karel Pilčík, majitel masokombinátu Krásno, ale Seznamu informaci od kontrolorů nepotvrdil. „Zatím nás nikdo neinformoval. Maso jsme nakoupili v dobré víře, se všemi náležitostmi,“ říká Pilčík.

Zásilku hovězího masa, která obsahuje bakterie salmonely, do České republiky dovezla společnost Animalco. Informaci jako první přinesl Deník N. Jde o firmu, která patří do holdingu Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše.

Ředitel Animalco Juraj Šeketa Seznamu potvrdil informaci, že v mase, které dovezli z Polska, se podle veterinární správy našly bakterie salmonely.

„Hned jsme kontaktovali naše zákazníky a maso stahujeme,“ říká Šeketa. Firma si podle něj dělá vlastní analýzu vzorků masa a na výsledky teprve čeká. Obvykle výsledky trvají zhruba pět dní, po první aféře s polským hovězím jsou ale laboratoře přetížené.

„Systém ale zafungoval,“ uvedl Šeketa s tím, že veterináři udělali svoje testy na základě toho, že zásilku nahlásili přesně tak, jak měli.

Salmonela podle ředitele Animalco není u hovězího masa příliš obvyklá. Od polského dodavatele proto budou požadovat vysvětlení. „Spolupracovat s ním nadále budeme jen v případě, že dostaneme dostatečné garance a budeme moci udělat v jejich provozu vlastní audit,“ dodává Šeketa.

Ve středu odpoledne na mimořádném tiskovém brífinku oznámil ministr zemědělství, že zachytili zásilku 700 kilogramů hovězího masa, ve kterém se našla bakterie salmonely. Ta způsobuje u lidí průjmové onemocnění.

„Proto neprodleně vyhlásíme mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podezřelé hovězí maso z polských jatek, kde se po nocích boural i nemocný dobytek, bylo dovezeno do Česka už začátkem měsíce. Z 300 kilogramů se 137 kilo dostalo mezi koncové zákazníky. Podle odebraných vzorků ale nebylo zdraví škodlivé. Neobsahovalo ani salmonelu, ani antibiotika.

Reklama

Doporučované