Hlavní obsah

Kontroluje vojenské zpravodajce: Fakta jsou jasná. Hamáček neobstojí

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlová byl pirátský poslanec Jan Lipavský.

Reklama

Článek

Poslanci se snaží dál rozplétat kauzu Jana Hamáčka a jeho chystané cesty do Moskvy pár dní před tím, než veřejně vypukla aféra Vrbětice. Co všechno už vědí?

Hostem Ptám se já byl pirátský poslanec a člen sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Jan Lipavský.

Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství o kauze cesty Jana Hamáčka jednala ve Sněmovně ve čtvrtek. Na cestu vicepremiéra do Ruska se její členové ptali šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna.

„Všechna zjištění, která jsem měl za posledních 14 dní možnost vidět a slyšet, mě vždy pouze utvrdila v tom, že Jan Hamáček chtěl realizovat cestu do Moskvy. Chtěl tam udělat vládní návštěvu,“ řekl Lipavský s tím, že tomu naznačuje celá řada věcí jako objednané letadlo nebo instrukce pro velvyslance v Moskvě. „Také jsem slyšel, že (Jan Hamáček, pozn. red.) komunikoval i s českým velvyslancem ve Washingtonu, protože chtěl pracovat s tou myšlenkou summitu dvou prezidentů. Víme, že skrze bývalého předsedu slovenské Národní rady pana Danka tam domluvil dvě schůzky. To prostě není zástěrka. Víme, že o tom mluvil s celou řadou lidí. Potom snaha vydávat to za zastírací manévr prostě neobstojí,“ dodal poslanec.

Sám si přitom v prvních dnech vrbětické kauzy údajně přišel jako blázen, když opakoval, že informace o plánované zastírací cestě do Moskvy není pravdivá. „Na základě jednání pléna Poslanecké sněmovny, kdy jednotliví aktéři rekapitulovali události, jsou už ta fakta poměrně jasně daná,“ upřesnil s tím, že po jednání ve Sněmovně ale neodcházel s dojmem, že by vicepremiér plánoval akt výměny informací ve vrbětické kauze za dodávky vakcín Sputnik.

Podle Lipavského je hlavní, aby aktéři schůzky veřejně vystoupili a její průběh popsali. Nemuseli by přitom podle něj referovat o detailech vrbětické kauzy. Podle Lipavského tomu nic nebrání. Vicepremiér Hamáček by k tomu ale musel dát svolení.

„Jan Hamáček by ale musel přiznat svou cestu do Moskvy, on je zamotaný do té lži, a to mu pravděpodobně brání v tom, aby takto vystoupil,“ vysvětloval poslanec.

Co dalšího poslanci chtějí ke kauze zjistit? A proč Piráti nechtějí podpořit kroky k možnému vyslovení nedůvěry vládě?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované