Hlavní obsah

Kontroly hostů? Vojtěch vytahuje staré nápady bez konzultací, říká restauratér

Foto: AMSP ČR

Hostinský Luboš Kastner očekává, že Ministerstvo zdravotnictví s restauratéry zvažované kontroly hostů nejdříve projedná.

Reklama

Restauratéři ke zvažovaným kontrolám bezinfekčnosti hostů potřebují vhodné nástroje, například dobrou aplikaci. Nejdříve je ale nutné systém kontrol projednat, což se zatím nestalo, stěžují si hostinští.

Článek

Hygienici na základě pokynu od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) řeší, jak by bylo možné zapojit hospodské a restauratéry do kontrol bezinfekčnosti hostů. Cílem je najít takové právní řešení, které by zpětně soud nezrušil. Podle Luboše Kastnera, restauratéra a představitele Asociace malých a středních podniků a živnostníků, se však neprůstřelné opatření najde jen stěží.

Navzdory letním konzultacím ministerstva s hospodskými si nyní restauratéři stěžují, že se s nimi o detailech zvažovaného opatření zatím nikdo nebavil. To je však zcela špatně a v rozporu s dosavadními zkušenostmi z pandemie, říká Kastner.

Co říkáte na návrh ministra zdravotnictví Vojtěcha, aby se restauratéři znovu zapojili do kontrol bezinfekčnosti?

Pan ministr by měl v první řadě komunikovat s námi, než něco pustí do médií. Jde totiž o to, co lze vůbec realizovat. Víme, že dosud žádný právní posudek nebyl stoprocentní. Budeme to z právního pohledu velmi pečlivě sledovat. Právníkům z ministerstva doporučuji, aby si připravili skutečně neprůstřelný materiál.

O neprůstřelnosti takového opatření ale pochybuji. Další věc je, že jakékoliv takovéto opatření situaci jenom zhorší.

Lidé pít nepřestanou, spotřeba alkoholu během covidu v Česku neklesla. Lidé jen otočí volantem a přesunou se do hasičáren a kočárkáren, tedy do nekontrolovaného prostředí.
Luboš Kastner, restauratér a zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostníků

V jakém smyslu zhorší?

Lidé pít nepřestanou, spotřeba alkoholu během covidu v Česku neklesla. Lidé jen otočí volantem a přesunou se do hasičáren a kočárkáren, tedy do nekontrolovaného prostředí. Omezování restaurací tedy ve výsledku čísla jen zhorší. Už jsme si tím prošli a mně přijde, jako bychom si z toho nic nevzali. Vytahujeme staré nápady bez konzultace s odborníky a profesionály z trhu.

Nikdo mi nezavolal, aby se zeptal, jestli je to dobrý nápad. Nikdo navíc nemluví o případných kompenzacích. Zkušenost, kterou máme z posledního roku a půl, znamená, že sice budeme konstruktivní, ale budeme si velmi tvrdě hájit náš byznys. Jen proto, že se nedaří navyšovat podíl očkovaných, tak nelze omezovat ty, kteří se snaží podnikat a živit rodiny. Chceme si uhájit podstatu našeho podnikání.

Účet bez hostinského

Nebyly by ale kontroly bezinfekčnosti ze strany hospodských a restauratérů přeci jen z vaší strany kompromisem, aby nemuselo dojít znovu k úplnému uzavření restaurací?

Budeme se chovat konstruktivně. Spíš mi vadí, že to s námi nikdo neprobral dopředu. Jak to bude probíhat, kdo to bude dělat, s jakou aplikací. Když jdete na fotbalový zápas, tak všichni víme, že stačilo ukázat jakýkoliv QR kód. Reálně to nikdo nekontroloval. Vadí mi, že zase budeme ti zlí, když to zkontrolujeme špatně. Představte si servírku, když se setká s již posilněným hostem, který bude agresivní a nátlakový. Servírka má minimální šanci, jak takového hosta správně zkontrolovat.

Není vůbec jasné, jaké bychom měli pravomoci a jak by to bylo ošetřené právně. Takže jsme přeskočili asi třicet problematických bodů a rovnou jdeme do řešení. To přitom nejde dělat bez nás. Nelze rozhodovat z kanceláře o něčem, co je tak specifický a velký obor. Během covidu se s námi házelo zleva doprava a zpátky. A teď to znovu vypadá tak, že se jedná o nás bez nás.

Musí se hlavně vyřešit, jaká vůbec máme oprávnění k tomu, abychom po někom mohli chtít výsledek testu nebo očkovací certifikát.
Luboš Kastner, restauratér a zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Půjdete do právního střetu s Ministerstvem zdravotnictví?

Máme rozum, nechováme se destruktivně. Když to pomůže, tak se o podobných opatřeních rádi budeme bavit. Musí se hlavně vyřešit, jaká vůbec máme oprávnění k tomu, abychom po někom mohli chtít výsledek testu nebo očkovací certifikát.

V některých západoevropských zemích ale přeci kontroly ze strany restaurací normálně fungují.

Také ale tito západoevropští restauratéři měli dobré kompenzace. Rovněž je tam jiná situace v tom, jak se stát chová a jaké aplikace jim dává do ruky. V každé z těchto zemí měli perfektní aplikace, kde stát sponzoroval její rozšíření a marketing. To restauratérům kontroly velice usnadnilo.

Zkrátka západoevropské státy podpořily podnikatelskou sféru zcela jiným způsobem. Nic z toho se ale u nás neobjevilo. Proto jsme vždycky říkali, že je lepší volit menší zlo, a tím je zamezit lidem v domácí spotřebě v kočárkárnách a garážích. Proto jsme říkali, nechte restaurace otevřené, protože v nich jsou lidé aspoň na očích.

Když říkáte, že budete konstruktivní, co to bude znamenat? Za jakých podmínek byste byli na kontroly bezinfekčnosti kývli?

Musejí být prakticky proveditelné, jednoduché a účinné. Potřebujeme se bavit o tom, jak si to ministerstvo představuje, jakou aplikaci budeme mít v ruce, jestli se bude kontrolovat u stolů nebo už u vchodu, jaké budou případné postihy a pokuty. Je tam strašně moc otázek, my jsme si ani jednou nesedli ke stolu a ministr na tiskové konferenci vypálí takovou věc. Nastal čas začít dělat věci trochu jinak.

Takže očekáváte pozvánku na jednání?

Samozřejmě. Očekáváme, že nám pan ministr řekne, jak si to představuje. A ne že dopředu bude zadávat právnímu oddělení, aby připravilo neprůstřelný návrh. To není úplně dobré partnerské jednání. Jsme slušný a konstruktivní partner. Zachránili jsme vládě mnoho situací, kdy jsme se chovali rozumně. Máme vlastní týmy, jsme schopni ministerstvu předložit vlastní návrhy řešení. A najednou mi voláte z médií, že byla tisková konference ministra a já o ničem nevím.

Reklama

Doporučované